Коначна одлука о генералном штрајку радника јавног предузећа Шуме Републике Српске бит ће донесена наредне седмице, потврдио је предсједник Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира РС-а Владо Павловић.

Нови мандат

– Јединствена организација на нивоу јавног предузећа која сад руководи комплетним преговорима ће одржати састанак и тад ће донијети закључке и смјернице, те их упутити према свим синдикалним организацијама. Тако ће оне знати како да се поставе према проблему који је произашао једностраним доношењем новог правилника о раду од директора Шума, без сагласности Синдиката и без упознавања Синдиката о било чему о том питању, наводи Павловић.

Додаје да је правилник већ изазвао велику реакцију на терену, те да радници сваки дан питају када ће почети штрајкови.

– Биће то јединствена одлука и биће упућена свим синдикалним организацијама да у исто вријеме крену са штрајковима, а у којем ће контексту ићи на нивоу организације, највјероватније ће бити додатно организовани протести пред управним зградама на Сокоцу и у Бањој Луци, напоменуо је Павловић.

Подсјетимо, запослени у неколико шумских газдинстава РС-а у мају су обуставили једносатне штрајкове упозорења, након што је одлука о умањењу плата и осталих примања радницима поништена.

Павловић је раније истицао да “директор упорно форсира формирање жутог синдиката, јер му треба за одређене радње које му нико нормалан неће потписати у име радника”.

– Трају и страховити притисци на раднике о њиховом радном статусу. То је посебно изражено у ШГ Бирач Власеница, гдје је директор свим радницима који нису хтјели да потпишу његов списак промијенио радна мјеста, казао је раније Павловић.

Иначе, на 6. изборној Скупштини Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира РС-а, која је одржана прије два дана у Бањој Луци, за предсједника Синдиката у наредне четири године једногласно је (ре)изабран Павловић.

Радничка права

– У посљедње четири године у свом раду сачували смо образ и синдикално достојанство тако што смо у свим предузећима, кроз појединачни колективни уговор, сачували сва стечена радничка и синдикална права. И у наредном четверогодишњем периоду наставићемо започете активности, како на очувању, тако и на унапређењу свих права из рада и никада нећемо, као што то раде “жути синдикати”, “предати ни продати” ниједно стечено радничко право, казао је Павловић, истичући значај едукације чланства и велику подршку међународних синдиката, коју има овај грански синдикат.