Синдикати Шума РС најављују тужбе и масовне протесте (ВИДЕО)

0

Рат на релацији Ристо Марић – Јединствени синдикат Шума Српске је на врхунцу. Након што их директор и данас отворено оптужује да нису репрезентативни – синдикат му поручује: “Доста је било, ускоро идемо у штрајкове и протесте!”

На буну су се одлучили због смањења плата а тужиће, кажу, све послодавце који се мјешају у посао синдиката, са генералним директором на челу.

“Наш синдикални одбор ове синдикалне организације је донио ту одлуку. То значи сутра иду најаве штрајка и протеста. Искључиво по питању уплитања послодавца у рад синдиката”, рекла је Славица Елез, замјеник предсједника Јединствене удружене синдикалне организације “Шума Српске”.

Нема потребе за протестима, поручује им генерални директор. Синдикалне бунџије назвао је манипулаторима. Колективни уговор потписаће, каже, само са репрезентативним синдикатима – а то, по његовој рачуници, сигурно није онај који најављуе буну по газдинствима. Обећава да ће плате бити, као и до сада.

“Ове су манипулације које они користе када су у питању радници Шума Српске. Дајем вам личну изјаву, да обрачун плата ће ићи као што је до сада ишао, неће бити умањено ни за једну ставку које је правилник предвидио. Према томе не насједајте на приче овог синдиката који жели искључиво хаос у шумама РС”, казао је Ристо Марић, генерални директор “Шума Републике Српске”.

Док се свађају са генералним, у исто вријеме праве списак свих директора који им се мјешају у посао. Док је Марић рад синдиката окарактерисао као политикантство, предсједник Јединственог синдиката поручује да се само баве правима радника. Тврди да се већ жалио генералном директору, али он на то није реаговао.

“Ја сам и тада упозорио генералног директора, односно менаџмент, који је тада био и комисија на Управи предузећа, да смо ми стањем незадовољни и да ћемо против истих подњети пријаву.  У закону о раду јасно стоји да се послодавац не може мјешати у рад синдиката. Да не цитирам закон, мислим да је свима јасно. Зар није доказ да се директор и други директори шумских газдинства мјешају у синдикат”, рекао је Душан Марковић  предсједник Јединствене удружене синдикалне организације.

“Са чиме се ја то уплићем у рад предузећа? Ја само проводим законитости који су везане за ово предузеће. Закон о раду је децидно рекао како се долази до репрезентативности синдиката”, сматра Марић.

Синдикалци на то одмахују руком и поручују да  је једини хаос онај са платама и правима радника на које се већ дужи период жмури. Да озбиљно мисле, кажу, показаће у наредним данима.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име