Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да се на Равној Романији данас обиљежавају два лијепа догађаја – Видовдан, празник који Срби дочекују веома емотивно, и крсна слава Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука.

„Веома је значајно што је централна прослава организована на Романији, јер је то мјесто које је дало велики дорпинос развоју Војске Републике Српске„, истакао је Иванић, који данас на Равној Романији присуствује централној прослави обиљежавања Видовдана – крсне славе Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука.

Он је рекао новинарима да му је драго што се данас окупио велики број људи да уздигнуте главе, са поносом сви заједно обиљеже 28. јун.

„Тај датум је од великог значаја с обзиром да је Видовдан крсна слава Војске Републике Српске, што је за понос српском народу у БиХ, јер без Војске Републике Српске не би било ни Републике Српске„, истакао је Иванић.

Он је оцијенио да овом догађају увијек треба дати адекватан значај, као што се и данас даје.

На Равној Романији данас се одржава централна прослава Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука.

Епископ бихаћко-петровачки Атанасије јутрос је служио Свету архијерејску литургију у манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији, а потом парастос за све погинуле српске борце од Косовске битке до данас.

Војска Републике Српске формирана је 12. маја 1992. године одлуком Народне скупштине Српске Републике БиХ у Бањалуци. Интегрисана је у Оружане снаге БиХ као Трећи пук.