Из Јавног предузећа “Шуме Републике Српске” данас су саопштили да се правилних о раду неће примјењивати у дијелу који се односи на накнаде по основу рада – минули рад, топли оброк и регрес до закључивања колективног уговора, а најкасније до краја ове године.

То обавјештење, усаглашено 28. јуна између Управног одбора и Управе предузећа достављено је свим организационим дијеловима “Шума”, као и синдикалним организацијама предузећа, док је његов садржај објављен на конференцији за новинаре три дана касније.

Из “Шума” напомињу да су трошкови превоза радника на посао и са посла били ограничени на износ до 120 КМ.

“Организациони дијелови предузећа накнадно су обавијештени да се трошкови превоза радника обрачунавају као и у протеклом периоду, те је поновљено како да се изврши обрачун осталих накнада по основу рада у складу са обавјештењем”, наводе из “Шума”.

У саопштењу додају да је накнада за предсједнике синдикалних организација укинута одлукама Уставног суда Српске из 2015. године.

Када је ријеч о наводима Јединствене удружене синдикалне организације Јавног предузећа “Шуме Српске” који се односе на умањење коефицијената за обрачун плата радника, из компаније истичу да су рјешења преузета из појединачног колективног уговора за запослене, који је потписан између Синдиката шумарства прераде дрвета и папира Српске и ове фирме.

“Тај уговор је потписан 23. априла 2008. године, а раније је био у примјени, тако да ови наводи не стоје”, рекли су у “Шумама”.

Из тог предузећа су поручили да тема данашњег састанка руководства компаније и лидера Јединствене удружене синдикалне организације ЈП “Шуме Српске” нису били преговори у вези са потписивањем колективног уговора, како је то најавио Савез синдиката Српске.

“Директор предузећа није давао изјаве медијима, јер је била ријеч о неформалном састанку са предсједником поменутог синдиката, који је одржан на захтјев те организације”, навели су из “Шума”.

Предсједник Јединствене удружене синдикалне организације ЈП “Шуме Српске” Славица Елез изјавила је данас у Бањалуци да су добили чврсто обећање руководства компаније да неће бити умањења права радницима на основу правилника о раду у овој фирми.

Елезова је рекла новинарима да им је директор “Шума” Ристо Марић на данашњем састанку обећао да се правилник од данас ставља ван снаге, због чега неће бити умањења давања ни по основу превоза.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име