Двадесете „Госпојинске вечери културе“ на Сокоцу и обиљежавање Дана манастира Светог великомученика Георгија на Равној Романији окупиће кроз духовне, културно-умјетничке и гастрономске садржаје бројне учеснике из неколико градова земаља у окружењу.

Ова традиционална манифестација званично ће почети у четвртак, 10. августа концертом „Тропико бенда“ од 20.00 часова у порти манастира Светог великомученика Георгија на Равној Романији.

Света литургија у манастиру биће служена у петак, 11. августа од 8.30 часова, а Свечана академија у част Дана храма, почеће у 12.00 часова, бесједом свештеника и обраћањем начелника општине Соколац Милована Бјелице.

Директор Установе за културу „Перо Косорић“ Соколац Ирена Шућур рекла је Срни да у културно-духовном програм учествују пјесници, изворне пјевачке етно- групе, чланови драмско-рецитаторске секције Средњошколског центра „Василије Острошки“ и културно-умјетничка друштва из више градова.

„Госпојинске вечери културе попримају међународни карактер с обзиром да окупљају велики број учесника из земаља у окружењу“, истакла је Шућурова.

Она је напоменула да на овој манифестацији годинама организују дегустацију традиционалних јела романијско-гласиначке кухиње и излажу предмете ручне радиности.

„Посебну пажњу посјетилаца привлаче учесници манифестације `Купусијада` из Мрчајеваца, који већ двије деценије припремају свадбарски купус за госте на Равној Романији“, навела је Шућурова.

У оквиру програма Госпојинских вечери културе и обиљежавања Дана манастира на Равној Романији, биће одржан и „Дан романијског меда и љекобиља“ у порти овог храма.

На манифестацији ће учествовати неколико удружења која се баве очувањем етно-традиције – из Брчког, Добоја, Бијељине, Требиња, Источног Новог Сарајева, Исочног Старог Града, Источне Илиџе, Олова и домаћина Сокоца.

Покровитељи јубиларних „Госпојинских вечери културе“ су општина Соколац и Град Источно Сарајево, а организатор соколачка Установа за културу „Перо Косорић“.

Црква Светог великомученика Георгија освештана је 2002. године, а 2005. проглашена манастиром у народу познатом као „Романијска Соколица“.

На унутрашњим зидовима храма уписано је 4.000 имена бораца сарајевско-романијске регије, који су погинулих у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име