Данас је у општини Соколац боравила делегација Владе Чилеа, на челу са амбасадорком ове државе Вероником Чахин, као и представници Организације за храну и пољопривреду УН – ФАО за Европу и Централну Азију, коју је предводила експертица за иновације у пољопривреди  при ФАО, Невена Александрова – Стефанова.

Повод ове посјете јесте подршка пројекту Ревитализација центра за развој пољопривреде у брдско – планинском подручју у Сокоцу, на коме се ради већ пет година. Делегацију је дочекао начелник општине Соколац, Милован Бјелица, који је овом приликом гостима представио све потенцијале којима  располаже општина Соколац у области привреде, пољопривреде, туризма, образовања, здравства, спорта и др.

Бјелица је гостима говорио и о значају Центра за унапређење пољопривреде како за локално становништво, тако и за цијелу регију.

– Ревитализација овога Центра унаприједила би развој пољопривреде и села не само у овој регији, него би била од великог значаја за цијелу Босну и Херцеговину. Ово подручје има огромне потенцијале када су у питању пољопривреда и сточарство. Становништво које овдје живи има скоро све услове за бављење пољопривредом, али су им потребни стручни савјети, које би им Центар омогућавао. Такође, Центар ће служити као научно – истраживачки центар и као научно-наставна база за студенте Пољопривредног, Шумарског и Технолошког факултета при Универзитету Источно Сарајево, рекао је Бјелица.

Амбасадорка Чилеа, Вероника Чахин, на састанку са начелником истакла је да је Влада Чилеа спремна да у потпуности подржи ревитализацију Центра. Чахин се посебно захвалила начелнику на гостопримству и исцрпним информацијама, које су у многоме помогле да се сагледају основни проблеми са којима се сусреће ова локална заједница.

Након састанка у кабинету начелника, у сали Скупштине услиједила је презентација на којој је присутним гостима сликовито представљена општина Соколац. На презентацији поред гостију Владе Чилеа и организације ФАО, присутвовали су и представници јавног, културног и политичког живота у општини Соколац, привредници и пољопривредни произвођачи са подручја општине.

Након презентације, национални консултант ФАО доцент докотор Грујица Вицо упознао је присутне са тиме шта је у оквиру пројекта „Ревитализације Центра за унапређење пољопривреде Соколац“ урађено у претходном периоду.

– Мјешовити консултантски тим, који чине интернационални и национални експерти, добио је задатак од ФАО –а да уради Стратегију за ревитализацију Центра за унапређењепољопривреде у брдско – планинском подручју. Документсе односи на то да стратегија буде водич у процесу ревитализације Центра, те у периоду раста, развоја и функционисања Центра. Приступили смо задатку са јасно дефинисаном методологијом. Међутим, морам признати да је наша визија другачија била на почетку посла и сада када се ближимо крају. Организовали смосастанаке са различитим заинтересованим странама, од пољопривредних произвођача, дистрибутера инпута за пољопривреду, прерађивача, локалне администрације, преко ентитетског Министарства за пољопривреду, стручњака из Пољопривредног института у Бањалуци, до државног нивоа и Министарства спољне трговине и економских односа БиХ. Након анализа, приступили смо креирању стратешког оквира будућег Центра. Дошли смо до закључка да визија Центра треба да буде постојање мултифункционалног и јединственог Центра за унапређење пољопривреде и руралног развоја у брдско – планинском подручју, не само у сарајевско – романијској регији, БиХ, већ у читавом региону – нагласио је Вицо.

Амбасадорица Чилеа Вероника Чахин, начелник Сокоца Милован Бјелица и Хорацио Лопез Тапиа, директор Националног пољопривредног института из Чилеа

Амбасадорка Чилеа Вероника Чахин рекла је да је Чиле познат по сарадњи са разним међународним организацијама и владама страних земаља у оквиру Програма сарадње југ – југ.

– Амбсада Чилеа у БиХ са сједиштем у Будимпешти је подржала овај Пројекат, а исти је одобрило чилеанско Министарство вањских послова. Као резултат тога, данас су овдје присутни експерати из Чилеа, испред Института за истаживање у пољопривреди, који ће пружати стручну помоћ у ревитализацији Центра у Сокоцу. Упознали смо се са Нацртом стратегије, на основу чега ће експерти утврдити како се убудуће може остварити сарадња – додала је амбасадорка Чахин.

Присутнима се обратила и представница Организације за храну и пољопривреду УН – ФАО- Невена Александрова – Стефанова.

– Могу вам рећи да се осјећам привилеговано што се налазим на челу овог пројекта који води Организација ФАО. Морам да признам да сам по први пут у Сокоцу, без обзира што сам од самог почетка укључена у цјелокупни пројекат. Врло често су ствари на папиру другачије од онога што видимо у реалности и ево могу да кажем да је можда и по први пут видим да је реалност боља и да овај пројекта има велике изгледе да ће успјети. Првенствено, због огормне сарадње коју указује политика на свим нивоима, а нарочит значај има подршка локалне власти на челу са руководством општине. Дакле, сви раде свој посао изузетно професионално. Ревитализација овога Центра била би би веома значајна не само за Соколац, него и за Сарајевско – романијску регију, Републику Српску, Босну и Херцеговину па и шире. Настојаћемо да сви заједно рјешимо овај проблем, истакла је Невена Александрова – Стефанова.

На Универзитету у Источном Сарајеву, сутра ће се одржати конференција, на којој ће бити представљена Стратегија са детаљним циљевима, оперативним програмима и анализама пројекта „Ревитализација Центра за унапређење пољопривреде у брдско – планинском подручју“.

5 КОМЕНТАРА

  1. Свака част за ове активности. Вјерујем у добре намјере ФАО и надам се да ће локалне, републичке, али и заједниче власти наћи снаге и воље да буду истински партнер у овом цијелом процесу. Ово је прича је која се захуктала прије 5-6 година и видим да траје и даје ефекте. Држим палчеве!

  2. Sve cestitke nacelniku Bjelici i opstinskim strukturama na ovim aktivnostima.Nijedan grad a ni opstina se ne mogu podici bez jasne vizije,a to sadasnje rukovodstvo za sada vrlo dobro radi.Svima je jasno da se buducnost Sokoca jedino moze zasnivati na poljoprivredi,sumarstvu i turizmu.Opstina mora iznaci nacina da se nastavi sa izgradnjom Etno sela na Romaniji, koji bi zajedno sa buducim Centrom preporodio ovaj kraj.Sa Kusturicom ili bez njega manje je bitno.Imao je sansu,ali mu je vise ne treba davati jer je dopustio da ga politika ucijeni.

  3. „Aktivnosti“hoću“REZULTATEEE…..“Aktivnosti koje se dešavaju su većinom jalove,isto su bile aktivnosti za:vjetro parkove,aerodrom,golf tereni,bio dizel,bazen,kgnelektrana,hidro centrale,ribnjaci,proširenje grijanja,hotel…..,jedino neko privatno preduzeće ako šta uradi to je to.osnuj te farmu sa 1000 ovaca,neka pasu po gasinačkom polju,zaposlite 5-6 ljudi i otkupljuj te sijeno od naroda,svi će livade ponovo kositi a tržište postoji,sve ostalo je mlaćenje prazne slame.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име