Начелник општине Соколац Милован Бјелица данас је у хотелу Бристол у Сарајеву присуствовао презентацији – Представљање иницијативе за локалне власти за БиХ. Организатор овог скупа била је канцеларија специјалног представника ЕУ у БиХ у сарадњи са УСАИД-ом и Амбасадом Швајцарске у БиХ.

Иницијатива за локалне власти намјерава да помогне локалним властима у оба ентитета да идентификују системске проблеме, који се првенствено односе на области здравства, јавног реда и безбједности, општинских служби и локалног економског развоја.

У ту сврху биће формирана заједничка комисија састављена од угледних међународних експерата на пољу локалне управе. Комисија ће до идућег прољећа обићи локалне заједнице у цијелој БиХ, те тражити од локалних власти да идентификују главне проблеме у областима које су предмет иницијативе.


Чланови заједничке комисије

Керол (Чарлс) Јокај је експерт са више од 20 година искуства на пољу регулисања општинског дуга, јавног буџетирања и управљања финансијама, финансирања општинске инфраструктуре, прилагођавања општинског дуга и банкрота. Његово стручно знање обухвата и реформу служби у Босни и Херцеговини, Мађарској, Македонији, Пољској, Србији, Турској, Румунији и Русији. Ван Европе, радио је у Индији, Намибији, Јужној Африци и Боцвани. Хонорарни редовни професор (2006-2017) на Одсјеку за јавну политику Средњеевропског универзитета у Будимпешти. Јокај предаје јавни менаџмент, корпоративно јавно буџетирање и финансирање општинске инфраструктуре.

Регула Беблер од новембра 2013. до пензионисања у августу 2017.године радила је Амбасади Швајцарске у БиХ, гдје је служила као савјетница за локалну управу, миграције и развој при Швајцарској агенцији за развој и сарадњу СДЦ. На том положају покривала је питања миграције и развоја, такође и у регији, са фокусом на Србију и Косово и Метохију.

Ђорђо Бросио је професор на Универзитету Торино, Италија. Био је професор на универзитетима Торино, Бари и Женева. Такође је служио као предсједник Societa Italiana di Economia Pubblica (Италијанско удружење за јавну економију) од 2009. до 2012.године, предсједник European Public Choice Society од 1992. до 1993.године и члан Oдбора Италијанског удружења регионалне економије (AISRE).

Младен Милановић је економиста са познавањем управљања, институцијалног развоја, финансирања развоја и развоја приватног сектора. Након студија економије на Универзитетима у Сарајеву и Ротердаму, радио је на задацима у 27 земаља са великим међународним организацијама, владама и приватним компанијама, укључујући Netherlands Economic Institute, Larive International, Oppenheim Asset Management, World Bank / IFC, European Commision, UNDP, DFID, Trademark East Africa. Главни пројекти на којима је радио на Западном Балкану укључујући двогодишње савјетодавне услуге замјенику премијера Црне Горе у осмишљавању и провођењу кључних економских реформи и успостави Европских фондова за Југоисточну Европу (EFSE) са средствима у вриједности од 150 милиона еура.


На презентацији присутним гостима обратили си се шеф Делегације ЕУ у БиХ и специјални представник ЕУ Ларс-Гунар Вигемарк и амбасадор Швајцарске у БиХ Андреа Раубер Саxер.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица након одржане презентације разговарао је са Шефом делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарком и амбасадорицом Швајцарске у БиХ Андреом Раубер Сахер.

Том приликом разговарано је о активностима које спроводи општина Соколац са циљем бржег економског опоравка.

Начелник Бјелица је шефу Делегације ЕУ у БиХ пренио позитивна искуства приликом реализације информативне иницијативе „ЕУ пред твојим вратима“ која је спроведена у Сокоцу 2014.године. Истакао је одличну сарадњу општине Соколац са Свјетском банком, Развојном банком Савјета Европе, Европском банком, Европском инвестиционом банком као и са УНДП-ом, УСАИД-ом, Каритасом и већином амбасада западних земаља у БиХ.

Разговарано је и о развојним пројектима и плановима општине Соколац у наредном периоду.

Њена екселенција Андреа Раубер Сахер и начелник Бјелица

У разговору са амбасадором Швајцарске у БиХ начелник Бјелица је изразио захвалност за финансијску помоћ приликом реконструкције и опремања Завода за форензичку психијатрију у Сокоцу, за коју је Влада Швајцарске у БиХ издвојила преко 6 милиона КМ.

Њена екселенција Андреа Раубер Сахер се интересовала за тренутно стање у Заводу, као и о плановима ове установе у наредном периоду.

На позив начелника Бјелице, Шеф делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк и амбасадорица Швајцарске у БиХ Андреа Раубер Сахер потврдили су да ће у наредном периоду званично посјетити општину Соколац и том приликом разговарати о конкретним питањима који би доприњели развоју општине Соколац.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име