Жртвовање за слободу позива нас на слогу (ВИДЕО)

Борачка организација општине Соколац обиљежила крсну славу – Митровдан

0

Борачка организација општине Соколац, служењем Свете Литургије у цркви Светог пророка Илије, почела је јутрос обиљежавање крсне славе – Светог великомученика Димитрија.

Овом догађају присуствовали су предствавници Града Источно Сарајево, локалне заједнице, представници борачких организација са подручја Града, друштвено – политичког живота са подручја општине Соколац, те породице погинулих бораца и вјерници.

Старјешина Храма Романијске Лазарице – протојереј Илија Чупић, казао је да је ово прилика да се присјетимо оних који су своје животе положили за одбрану отаџбине, као што је Свети Димитрије учинио за своју вјеру.

-Данас се сјећамо тешких дана када су многи млади животи изгубљени, када су дјеца изгубила своје очеве, а родитељи синове. Кажу да нема веће жртве у животу од жртве када човјек положи живот за ближњег свог. Наши борци су управо ти који су највећу жртву поднијели, да бисмо ми данас могли да уживамо у данима слободе, у љепоти овог сунца које грије. Зато им дугујемо велику захвалност и поштовање. У рату смо били сложни и браћа у свему. Нека животи које су они положили буду жртве које нас позивају на слогу, међусобно јединство, да се не свађамо и не дијелимо – поручио је протојереј Чупић.

Предсједник Скупштине Борачке организације општине Соколац и предсједник Одбора борачких организација Сарајевско – романијске регије Жељко Лалић рекао је да борачка популација није задовољна данашњим положајем.

-Однос према породицама погинулих бораца, ратним војним инвалидима и демобилисаним борцима није задовољавајући. Свједоци смо да се велики број проблема данас могу ријешити без новца. У питању је људски однос према онима који су животе уградили у темеље Републике Српске. Посебан проблем представља покушај разбијања Борачке организације, те формирање нових организација, а што смо мање јединствени то смо све слабији. Овај дан је прилика да позовемо саборце на заједништво, јер се само тако можемо изборити за права која ове категорије заслужују – рекао је Лалић.

Говорећи о запошљавању дјеце погинулих бораца, Лалић каже да је општина Соколац једна од ријетких која води рачуна о овим категоријама.

-Локална заједница има коректан однос према допунским правима које остварују борачке категорије, запошљавању и стамбеном збрињавању. Велики број дјеце погинулих бораца на подручју наше општине има посао, а мислим да су сва дјеца погинулих бораца добила прилику да одраде приправнички стаж – казао је Лалић и додао да надлежни треба да поведу рачуна и о Војничком спомен – гробљу „Мали Зејтинлик“, како по питању одржавања, тако и по питању статуса, јер то свето мјесто заслужује да се стави под заштиту државе.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица честитао је крсну славу свим борачким организацијама у Републици Српској, а посебно борцима са подручја општине Соколац, као и свим борцима Сарајевско – романијске регије и Републике Српске.

-Локална заједница, у складу са редовним обавезама и могућностима, води рачуна о борачкој популацији. Немамо примједби на рад општинске Борачке организације. Општина Соколац настоји да ради на одржавању гробних мјеста на Војничком – спомен гробљу „Мали Зејтинлик“, гдје је вјечно уточиште нашло близу хиљаду бораца Сарајевско – романијске регије. Ових дана ћемо завршити реконструкцију још шездесетак гробова, а наставићемо и даље да дјелујемо у таквом правцу, јер је „Мали Зејтинлик“ мјесто које заслужује посебно поштовање – додао је Бјелица.

Након служења свете литургије, делегације су положиле вијенце на Централни споменик борцима Сарајевско – романијске регије, а потом је услиједила посјета Спомен соби, у којој се налазе слике близу шест стотина погинулих бораца са ових простора.

Обиљежавање крсне славе завршено је ломљењем славског колача у просторијама Духовног центра „Романијске Лазарице“.

Током протеклог Одбрамбено – отаџбинског рата кроз Прву романијску пјешадијску и Другу романијску моторозовану бригаду прошло је преко 20.000 бораца, од којих је своје животе за Републику Српску дало преко 4.000 бораца, а чија су имена уклесана на зидовима храма Светог великомученика Георгија на Равној Романији.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име