Од 180 бесплатних вакцина против сезонског грипа за пацијенте који имају право на то, до данас је у Дому здравља на Сокоцу 115 искориштено, рекао је специјалиста за епидемиологију у овој здравственој установи Самојко Петрић.

Петрић је рекао да је број вакцина против грипа које је обезбиједио Фонд здравственог осигурања Републике Српске нодовољан за пацијенте соколачког Дома здравља, јер се биљежи раст броја обољелих од дијабетеса и карцинома.

Он је нагласио да је шест тимова породичне медицине у Дому здравља Соколац добило по тридесет вакцина и да су сви пацијенти који имају право на овај бесплатан вид заштите обавијештени да могу да се вакцинишу.

Петрић је подсјетио да право на бесплатну вакцину против грипа имају пацијенти са дијебетесом који користе инсулин, пацијенти са малигним обољењима и са болестима срца код којих је рађен захват на отвореном срцу.

“Грађанима који желе да купе вакцину против грипа препоручује се да ампулу донесу у Дом здравља и биће вакцинисани одмах након што љекар утврди да могу примити ту заштиту”, истакао је Петрић.

Он је додао да купљену вакцину треба што прије донијети у здравствену установу, како би била изложена промјени температуре и као би је дало стручно лице.

Петрић је нагласио да је вакцина најефикаснији начин у борби против сезонског грипа и да је неопходно да се грађани благовремено вакцинишу.

Према његовим ријечима, вријеме за стицање имунитета је двије до три седмице након давања вакцине, а трајање поствакционалног имунитета 12 мјесеци.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име