Ученици Средњошколског центра „Василије Острошки“ Соколац јуче су обиљежили Међународни дан ученика. Пригодним програмом соколачки средњошколци указали су на значај овог дана, који се обиљежава 17. новембра сваке године широм наше земље и свијета.

Ученици редовно показују жељу за разним ативностима. Својим учешћем у обиљежавању значајних датума и догађаја у нашој локалној средини, дају велики допринос. Јуче је био њихов дан – Међународни дан ученика, а шта су припремили испричала је Јована Марић, предсједница Савјета ученика.

– На паноима смо приказали шта за нас представља тај датум и зашто се обиљежава. Програм смо употпунили квизом из општег знања, у којем су учествовали наши другари. За сваки тачан одговор обезбиједили смо скромне награде – слаткише. Написали смо поруке које се тичу средњошколаца, а које су сви могли погледати у холу, на степеницама и кроз комплетан школски простор – рекла је Јована.

Савјет ученика чини двадесет ученика, по једно из сваког одјељења. Они заједно са потпредсједницима разреда редовно учествују у разним активностима, а подршку за све што раде имају од професора и руководства школе.

-Прије него што смо кренули у реализацију обиљежавања нашег дана, обратили смо се директору и педагогу, који су са одушевљењем прихватили наше приједлоге – казала је Јована.

У Средњошколском центру „Василије Острошки“ Соколац има много успјешних ученика. Поред тога што редовно освајају награде на школским такмичењима, многи од њих похађају драмску секцију, те остварују спортске успјехе. Вршилац дужности директора Мирослав Максимовић каже да је то што раде за сваку похвалу.

-Наша драмска секција оставила је утисак на свим гостовањима у Републици Српској и шире. Посебан акценат стављамо на спорт. Трудимо се да имамо разумијевање за одсуство са наставе, али не смију то да злоупотребљавају. Када већ говоримо о спорту настојаћемо да у наредном периоду будемо домаћини Малих олимпијских игара. Покушаћемо да уз подршку општине и спортских клубова организујемо једно такво такмичење, које ће окупити ученике широм наше земље, а укључићемо све могуће спортове – истакао је он.

Максимовић је додао да у школи тренутно преговарају о оснивању школског хора, што би представљало још једну позитивну активност за ученике ове школе и квалитетно провођење слободног времена.

Међународни дан средњошколаца обиљежава у знак сјећања на прашке студенте и средњошколце који су, због мирног протеста против нацистичке окупације своје земље, стрељани без икаквог суђења и доказивања кривице. Нажалост, нису били свјесни својих права којих су данас ученици све више свјесни, те се боре за њих.

Управо на овај дан највише се расправља о правима ученика. Ученицима је допуштено слободно говорити о проблемима који их муче, те износити разне идеје како би ријешили могуће проблеме и побољшали статус ученика и студената.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.

2 КОМЕНТАРА

  1. U moje doba, dok sam išao u školu, isticale su se obaveze učenika. Danas učenici znaju samo svoja prava, a obaveze ili ne znaju, ili namjerno zanemaruju…….zato nam je školstvo tamo gdje jeste!
    Jednom prilikom nam je na času ruskog, profesorica Petra istjerala jednog učenika (iz opravdanih razloga). On je potegao temu svojih prava, a ona mu je fenomenalno odgovorila: Ti nemaš knjigu, svesku, niti olovku. U ovom momentu ti i nisi učenik, tako da nemaš prava koja sleduju učenika……………..
    Tek sad shvatam koliko je bila upravu!

  2. Ja bi dodao:da imaju pravo da slušaju i poštuju roditelje,da budu zahvalni na tome što imaju jer je to maksimum koji roditelji daju za svoju djecu,da čim napune 18 g.imaju pravo da se osamostale,kunem svoju djecu kletvom „Da Bog da postali roditelji“tek će im onda biti sve jasno.Nigdje niko ne pominje i koje su to obaveza djece,sa zapada nam stiže sve ono što nevalja i što je nakaradno,daj te nam zapadni standard pa onda sve ostalo

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име