У Народној библиотеци Соколац синоћ је одржана промоција књиге „Православље“, аутора Саше Николића из Пала, и збирке афоризама „На кратком штапу“, чији је творац Зоран Симић – Зокс из Фоче.

Љубитељи писане ријечи имали су прилику да уживају у различитим жанровима, а програм су употпунили народни гуслар Његош Пржуљ и ученице основних и средњих школа, које су рецитовале пјесме.

Саша Николић, по струци полицајац, подијелио је са нама необичну везу између двије струке којима се бави.

– У униформи сам од седамнаесте године, прво у Војсци Републике Српске, а потом у полицији. Сада пишем епске пјесме. Трудим се да чувам Републику Српску и као полицајац и као пјесник – додао је он.

Николић истиче да је „Православље“ седма књига по реду, у којој је саткана родољубива поезија, али му је „Република Српска“, раније штампана пјесма, ипак најдража.

– Са том пјесмом сам освојио награду на Међународном такмичењу у Љубљани. На конкурс сам се пријавио зато што сам сазнао да српски писци конкуришу своја дјела. Пошто сам два пута рањен у борби за Републику Српску, још ми је драже што је пјесма која носи име моје државе награђена – истакао је Саша Николић.

Збирка афоризама Зорана Симића Зокса, афористичара из Фоче, пета је по реду. Његови афоризми су пуни хумора.

– Поред промоције збирке „ На кратком штапу“, за соколачку публику сам приредио резиме свих издања које сам објавио у периоду од 2011. до 2017. године. Живимо у тешком времену, тако да ме окружење највише подстиче да пишем афоризме. Тежим да то буде у што веселијој форми како бих насмијао читаоце, јер је смијех свима данас потребан – рекао је он.

Аутор пет збирака и десетак зборника, Зоран Симић, истиче да би сви требало да се окренемо књизи, а не телевизији, интернету и садржајима који медији пласирају, и додаје да је књига одувијек била човјеков најбољи пријатељ.

– Незапослен сам демобилисани борац, тако да имам много слободног времена да пишем. Поседно задовољство ми представља када читаоци прихватају и схватају оно што стављам на папир. То доказује чињеница што су моји афоризми уврштени у антологију госпође Јасмине Букве у Београду, јер није мала ствар наћи се у конкуренцији највећих афористичара бивше Југославије – казао је Симић.

Лазо Одовић, у име Народне библиотеке Соколац, истакао је задовољство због одзива грађана.

– Окупили смо се да послушамо нова издања већ познатих аутора на нашим просторима. Посебно ми је драго што се одазвало педесетак суграђана да присуствује овој промоцији – рекао је Одовић.

Саша Николић до сада је освојио више значајних награда, а промоцију нове књиге, послије Чајнича и Сокоца, планира да одржи у граду у којем живи и ради, Палама.

Зоран Симић – Зокс, након промоције у Земуну, Вишеграду, Бијељини, Зворнику, Мркоњић Граду, те Сокоцу, планира да направи паузу до идуће године, те да се представи љубитељима афоризама у Херцеговини.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име