Међу природним ресурсима Републике Српске, ловство заузима посебно мјесто. Романијски простор има снажне потенцијале за развој ловног туризма. Тренутне активности које се обављају у Ловачком удружењу „Гласинац“ и Шумском газдинству „Романија“, које газдује овдашњим шумама, представљају значајне кораке у подизању ловства на виши ниво.

Страхиња Башевић, предсједник Ловачког удружења „Гласинац“ и технички директор Ш.Г. „Романија“, каже да су недавно наше просторе посјетили ловци из Шведске.

– Гости из Шведске су, у оквиру комерцијалног ловишта, чији је корисник ШГ „Романија“ Соколац, одстријелили двије вучице, на чекама Деветак и Прељубовићи. Лов је био изузетно ефикасан, а ловци су показали велико задовољство посјетом нашим просторима. Надам се да ће захваљујући том искуству, гости из Шведске пренијети позитивну слику о нама у свијет – рекао је Башевић.

Када је ријеч о ЛУ „Гласинац“, недавно је покренута акција о изградњи прве високе чеке у Удружењу, са које је одстријељен први медвјед на овим просторима у посљедњих неколико деценија.

– Изградња чеке на Копиту реализована је захваљујући донацији фирми „Столарија Подроманија“ д.о.о. Соколац. Управо са те чеке, медвједа је одстријелио привредник, ловац и наш велики пријатељ из Витеза – Драго Кафадар – казао је Башевић и додао да ће се у наредном периоду радити на укључивању свих људи који могу да допринесу развоју лова.

У суботу увече, у просторијама а.д. „Романијапутеви“, биће организовано традиционално ловачко вече. Домаћини ће се потрудити да и овај пут буду на висини задатка, да за госте организују још једно дружење које ће се памтити.

– У госте нам стижу ловци из Ловачког удружења „Лазарево“, са којима већ више од честрдесет година његујемо братску сарадњу. Поред њих, очекујемо госте из Ужица, Чачка, Вишеграда, Хан Пијеска, Пала. Очекујемо нова познанства, дружење уз пјесму и ведре разговоре, а све у сврху ширења добрих намјера. Биће организована томбола са фондом од педесетак награда, које смо обезбиједили захваљујући добрим људима и пријатељима, онима што поштују и цијене оно што радимо у области ловства, заштите природе и дивљачи – истакао је Башевић

Ловачко удружење „Гласинац“ Соколац у посљедње вријеме биљежи пораст броја млађих чланова. Тренутно окупља двије стотине ловаца, а у наредном периоду очекује се још више заинтересованих за учлањење у ову организацију.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име