Основна школа „Соколац“ је традиционално у сусрет великом празнику, школској слави Светом Сави, првом српском архиепископу, светитељу и просветитељу, обиљежила Дан школе и крсну славу.

Савиндан се годинама прославља у свим школама Републике Српске. Била је то прилика да дјеца Драмско рецитаторске секције и Музичке секције, те чланови Дјечијег ансамбла КУД-а, „Романијка Луча“ у Духовном центру „Романијска Лазарица“ присутним гостима, покажу колико су креативна и колика је њихова инспирација о лику и дјелу српског просветитеља.

Према ријечима директорице Дивне Јанковић, прославом крсне славе, Светог Саве, чувамо од заборава праве вриједности које је у наше вријеме тешко пронаћи и сачувати.

– Част ми је да сам директор школе која слави крсну славу и Дан школе, највећег српског просветитеља, који је проповједао само вриједности код људи, а то је слога међу људима, мудрост, скромност, значај вјере и образовања, те поштовања различитости, навела је Јанковићева, те присутне упознала са активностима школе.

– Наша школа традиционално биљежи добре резултате на свим пољима. Ове школске године, школу похађа 900 ученика, што је нажалост мањи број него претходних година, али се надамо да ћемо опет имати раст уписаних ученика. У школи су запослена 84 радника, настава је стручно заступљена а у посљедних неколико година, колектив је подмлађен новим кадровима – истакла је она.

Да би се настава одвијала несметано и пратила савремене токове, потребна су стална улагања у објекте, наставу као и опремање школских просторија, Захваљујући разним донацијама, као и доброј сарадњи Министарства просвјете и културе РС, локалној заједници и соколачким привредницима, Школа успјешно превазилази потешкоће.

– Ове школске године министарство је обезбиједило набавку новог котла у вриједности од 24 хиљаде КМ, за загријавање школског простора. Влада Републике Српске ће, захваљујући начелнику Миловану Бјелици који је аплицирао на пројекат под називом „ Зелени економски развој“ за реконструкцију школе, суфинансирати пројекат који подразумијева извођење радова на повећању енергетске ефикасности објекта Основне школе „Соколац“ – додала је Јанковићева.

Уз неколико ријечи, поводом Дана школе и крсне славе, присутне је поздравио и старјешина Храма Романијке Лазарице протојереј Илија Чупић.

– На овај дан, размишљао сам којим ријечима да Вам се обратим, јер се сваке године изнова говори о његовом животу, како је постао први учитељ, први просветитељ, али мислим да је потребно из свих тих реченица да извучемо смисао и на неки начин да схватимо суштину свега онога што је Свети Сава током свога живота учинио и то предао нама као упуство шта треба да чинимо ми који толико вијекова након њега живимо – казао је протојереј Чупић.

Светосавска академија била је прилика да се додијеле дипломе ученицима за најбоље ликовне и литерарне радове. Прву награду за најбољи литерарни рад добила је Данка Реновица, другу Милица Боровчанин и трећа награда отишла је у руке Ђорђу Ковачевићу. За ликовне радове, који су изложени у предворју школе награђени су: Катарина Реновица, Тамара Беатовић и Данка Реновица.

Учитељица у пензији Славица Булајић, која се прије десет година поздравила са колективом Основне школе „ Соколац“, рекла је новинарима да је ово моменат и тренутак који једва чекају како би се састали са старим колегама, а упознали младе.

Пензионисани просвјетари Милован Булајић и Стево Ковачевић дијеле исто мишљење да је раније било много лакше радити са дјецом, јер се цијенио рад од стране и ученика и родитеља, док данас, улица одређује правила. Ипак, има и лијепих сјећања које носе са собом, а то је лијеп радни вијек који се никада не може заборавити.

Након Светосавске академије, у просторијама основне школе, организован је ручак за запослене раднике, званице из политичког и јавног живота те пензионисане просвјетаре, док је јутрос у Храму Светог пророка Илије обављен чин ломљења славског колача.