О фудбалу у Републици Српској, а поводом јубилеја 25 година формирања ФСРС, наш познати новинар и публициста Милан Ждрале, написао је пригодну монографију као трајно свједочанство једног рађања, раста и стасавања. Портал „Соколац-срце Романије“ ексклузивно доноси серију текстова из 42. књиге г-дина Ждрала коју је оставио садашњим и будућим генерацијама, љубитељима спорта и нарочито фудбала.

УЗВИШЕН ДАН ЗА СРПСКИ СПОРТ

У тешким годинама, рађао се спорт у Републици Српској. Узвишен дан за српски најпопуларнији спорт – фудбал – био је 5. септембар 1992. године када је рођен Фудбалски савез Републике Српске.

У тренуцима распада Југославије фудбалски ентузијасти су имали довољно мудрости и храбрости: иницирали су формирање фудбалске организације која ће бити покретач осталих спортова.

Идеја је потекла из Министарства за образовање, културу, вјере и физичку културу у Влади Српске Републике (тако се тада звала). Министар проф. др Љубомир Зуковић и његов замјеник др Грујо Бјековић, предложили су да се формира Иницијативни одбор.

Тада је за предсједника Иницијативног одбора изабран млади фудбалски радник Родољуб Петковић. У одбору су били још Ранко Цвијић, Владимир Зрилић, Здравко Видовић, Благоје Шипка, Слободан Станивуковић. Након формирања, Иницијативни одбор је одржао 11 припремних састанака. И када је све било добро припремљено, одабран је 5. септембар 1992. за дан оснивања Фудбалског савеза Републике Српске. Тада ће почети да се пише нова историја фудбала на овом простору. Оснивачка скупштина ФС РС одржана је у Банском двору у Бањалуци. Позван је 41 делегат, Скупштини је присуствовао 31, док, због ратних догађања у Посавини 10 делегата није могло доћи да присуствују том великом фудбалском догађају. Бански двор је свечано изгледао, био је испуњен до посљедњег мјеста. Сједници је присуствовао др Грујо Бјековић, замјеник министра, проф. др Љубомира Зуковића, за образовање, културу, вјере и физичку културу у Влади Српске Републике. Изабрани су чланови Скупштине, Извршног одбора, а мандат да буде први предсједник једногласно је добио Бранко Лазаревић, углед ни фудбалски раник из Бијељине, а за његовог замјеника изабран је Ранко Цвијић из Приједора.

Први предсједник ФС РС, Бранко Лазаревић се пригодном бесједом обратио присутним делегатима:

„Захваљујем свим делегатима Фудбалског савеза Српске Републикекоји су ми повјерили ову значајну и тешку дужност. Свим својим спортским, интелектуалним, људским способностима трудићу се да афирмишем и развијем фудбалски спорт наше републике у свим његовим сегментима. Позивам све друштвено-спортске раднике којима је фудбал у срцу да уложе сав свој труд на побољшању постојећих и оснивању нових клубова у свим крајевима Српске Републике. Старе фудбалске раднике позивам да својим искуством помогну у бржем рјешавању проблема. Млађима упућујем позив да нам се придруже, како бисмо афирмисали фудбалски спорт. У овом тренутку сви морамо бити уз фудбал. Само тако он може ићи напријед. Ово је наш први корак на, у то сам убијеђен, фудбалском путу.”

У први Извршни одбор ФС РС изабрани су: Бранко Лазаревић (Бијељина), Ранко Цвијић (Приједор), Милан Јелић (Модрича), Петар Стевић (Брчко), Дамјан Пајић (Бијељина), Здравко Видовић (Босанска Градишка), Слободан Аћић (Дрвар), Раде Руњевац (Требиње), Драго Келечевић (Лакташи), Родољуб Петковић (Бањалука), Србољуб Маркушевић (Сарајево), Митар Лазић (Босански Нови), Слободан Паравац (Добој), Ненад Шукурма (Босански Брод), Саво Поповић (Шамац).

За генералног секретара изабран је Родољуб Петковић.

У Надзорни одбор ФС РС изабрани су: Стојан Кондић (Босански Нови), Драган Којовић (Бијељина) и Миле Росић (Бањалука).

На изради првог Статута ФС РС радили су дугогодишњи спортски радници Јеленко Радоњић, Здравко Видовић и Родољуб Петковић. Послије Бранка Лазаревића, предсједник ФС РС био је др Милан Јелић. Трећи изабрани предсједник ФС Републике Српске је Миле Ковачевић. Генерални секретар ФС РС у цијелом том периоду је Родољуб Петковић.

Први селектор фудбалске репрезентације Републике Српске је Милош Ђурковић из Сокоца, голман Гласинца и шампионске екипе Сарајева из 1985. године.

Поводом оснивања Фудбалског савеза Републике Српске, у Бањалуци су се 5. септембра 1992. године састале репрезентације Семберија–Бирач–Мајевица–Сарајевско-романијска регија и Бањалука–Приједор–Градишка. Био је то први репрезентативни сусрет у Републици Српској.

Фудбалски савез Републике Српске има своју судијску организацију и тренерску организацију. Дана 27. марта 1993. године у Бањалуци је одржана оснивачка скупштина Удружења фудбалских судија. За првог предсједника изабран је Благоје Шипка из Бањалуке.

Јединствени фудбалски савез БиХ формиран је 23. маја 2002. године. Изабрано је трочлано предсједништво заједничког савеза, а у њему су се нашли – Милан Јелић, Иљо Доминиковић и Јусуф Пушина. Формирањем заједничког фудбалског савеза БиХ сви су добили. Клубови са подручја Републике Српске признати су од Свјетске фудбалске федерације (ФИФА) и Европске фудбалске федерације (УЕФА) и тако могу у заједничкој лиги (Премијер лига БиХ) да се боре за излазак на европску сцену.

То су први учинили Леотар, Славија, Модрича, бањалучки Борац… Оно што је такође вриједно истаћи је чињеница да је фудбалска породица прва формирала Савез и била путоказ за све спортске асоцијације у Републици Српској. Фудбал је био покретач цијелог спортског покрета убрзо ће почети формирање и других спортских савеза. Перспектива фудбала у Републици Српској је, из године у годину, све љепша.

У Српској данас има око 300 клубова и близу 30.000 фудбалера. Постоје сви облици такмичења, квлитетан стручни рад са младима. У сваком селу, од Новог Града до Требиња, дјеца се друже са лоптом. Фудбалски покрет у Српској стално расте. Ова игра је била, јесте и биће најпопуларнија.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име