Неколико хиљада људи на парастосу погинулим српским борцима (ВИДЕО)

Неколико хиљада чланова породица, сабораца и пријатеља посјетило је данас Војничко спомен-гробље на Сокоцу, прислужило свијеће и помолило се за душе погинулих српских бораца и осталих упокојених вјерника поводом Великих /зимских/ задушница, рекао је Срни старјешина Цркве Светог пророка Илије на Сокоцу протојереј-ставрофор Илија Чупић.

Чупић је нагласио да је неколико хиљада људи – родбине и пријатеља страдалих бораца, дошло из свих крајева Републике Српске и Србије да присуствује парастосу и чину преливања гробних мјеста, да се помоле за душе и прислуже свијеће за душе својих најмилијих.

Јутрос су свештеници Црквене општине Соколац служили Заупокојену литургију у Цркви Свете Петке на Војничком спомен-гробљу и Цркви Светог пророка Илије на Сокоцу, а потом је служен парастос и свештеници су прелили гробна мјеста погинулих бораца и осталих упокојених.

Нико Кошарац, отац два погинула припадника Илијашке бригаде Војске Републике Српске, избјегао је након Дејтона на Соколац и пренио њихове земне остатке на Мали Зејтинлик.

“Моји синови Спасимир /1971/ и Миломир /1974/ погинули су као припадници Илијашке бригаде на исти дан, 18. јануара 1994. године, у мјесту Брда код Средњег и њихове посмртне остаке сам пренио на Војничко спомен-гробље из гробља Лука са Висојевице гдје су били сахрањени, да почивају у миру међу својим саборцима”, каже Кошарац.

Он је рекао да су Задушнице, према традицији, посебан дан када се излази на гробље и када родбина и пријатељи прислужују свијеће за њихове душе.

“Стари смо и побољели од туге, али опет помало радимо, толико да нам дан брже прође како би одагнали тугу бар на кратко”, каже Кошарац.

Кућу је направио у близини Војничког гробља на Сокоцу и веома често са супругом посјећује мјесто почивања синова.

Предсједник Одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић рекао је да су представници ове регионалне и Борачке организације општине Соколац посјетили јутрос “Мали Зејтинлик”, присуствовали парастосу, положили цвијеће и прислужили свијеће.

Према подацима Борачке организације општине Соколац, на Војничком спомен-гробљу на Сокоцу сахрањено је 958 српских бораца са подручја сарајевских општина које су до потписивања Дејтонског споразума биле под контролом Војске Републике Српске.