Фото: Соколац-срце Романије

Фирма „Сириус 2010“ радиће идејно рјешење за интегрални информациони систем у „Шумама Републике Српске“ који би требало да кошта 5,5 милиона КМ, одлучила је управа овог јавног предузећа.

„Шуме РС“ за набавку новог информационог система планирају да издвоје укупно 5,5 милиона КМ, а њему претходи управо овај тендер на којем је побиједио „Сириус 2010“ за израду идејног рјешења интегралног информационог система у шумарству вриједан 6.000 КМ.

Одлуку прихватању понуде фирме „Сириус 2010“ управа „Шума РС“ донијела је прошле седмице, а ова је фирма изабрана тек након жалбе.

У образложењу одлуке о избору овог понуђача „Шуме“ су навеле да су се на овај тендер пријавиле двије фирме и то „Сириус 2010“ и „Интеx“, али да је на приједлог Комисије за набавке тендер поништен. Међутим, на ту одлуку „Сириус“ је улажио жалбу коју је Канцеларија за разматрање жалби БиХ прихватила, да би „Шуме“ у поновљеном поступку, ипак, утврдиле да ова фирма испуњава услове тражене тендером.

Овај тендер, иако мале вриједности, изазвао је негодовање појединих ИТ компанија када је расписан јер су сматрале да је он само увертира одређеним фирмама за добијање много уноснијег посла – набавке новог информационог система.

Те фирме су имале замјерке на поједине услове у тендеру, али је директор „Шума РС“ Ристо Марић тада тврдио да ништа није спорно те да ниједна фирма која буде учествовала на тендеру за израду идејног рјешења неће моћи учествовати на тендеру за набавку информационог система, како не би био фаворизован ниједан понуђач.

Иначе, фирма „Сириус 2010“ позната је по милионском уговору за наставак имплементације интегрисаног информационог система који је, у сарадњи са „Проинтером“ из Београда и Бањалуке, потписала са Пореском управом РС.

„У 2017. години потписан је уговор за наставак имплементације интегрисаног система са конзорцијумом фирми којег чине „Сириус 2010“ Бањалука, „Проинтер ИТСС“, Бањалука „Проинтер ИТСС“ Београд, који је, поред неимплементираних функционалности из претходног уговора обухватио и нове функционалности. То подразумијева имплементацију јединственог система за регистрацију, контролу и наплату доприноса и фискалног регистра непокретности, што је утицало на раст првобитне цијене пројекта. Тај уговор је потписан на укупан износ од 7,1 милион КМ без ПДВ-а, од чега је досад реализовано 1,5 милиона КМ без ПДВ-а“, рекли су раније за у ПУРС-у.

Капитал је раније писао да су за набавку информационог система у „Шумама РС“ заинтересовани Проинтер, Ланацо и ММС ЦОДЕ. Ове фирме добиле су скоро све значајније тендере које су институције и јавна предузећа РС прошле године расписали.