Свети Сава је школска слава и обиљежава се 27. јануара. Тог дана све школе имају радни, али ненаставни дан, а обичај је и да се слави, па се поводом Светог Саве у школама организују свечане приредбе и академије. Свети Сава се сматра зачетником српске средњовјековне књижевности па је стога и заштитник просвјетних установа.Тако је годинама и у школама на подручју наше општине.

За рубрику Времеплов Соколачких новина, овај пут одабрали смо причу о првом прослављању Светог Саве – школске славе у Средњој школи „Соколац“ у тексту колеге Велемира Елеза.


У СОКОЛАЧКИМ ШКОЛАМА СВЕЧАНО ОБИЉЕЖЕНА ШКОЛСКА СЛАВА – СВЕТИ САВА

САВИНДАН У СРЕДЊОЈ ШКОЛИ – ПРВИ ПУТ

Велики празник – Савиндан, пригодно је обиљежен и у општини Соколац. У Цркви Романијска Лазарица служена је света литургија, а након богослужења најсвечаније је било у соколачким школама.

Поводом школске славе – Светог Саве, соколачки основци приредили су изложбу ликовних и литерарних радова, те пригодан програм, који су на изузетно топао начин осмислили наставници српског језика и музичког васпитања и њихови ученици. Кроз рецитације и драмска казивања дат је пресјек житија и дјела великог српског учитеља, духовника и просветитеља.

У пригодној бесједи директор Основне школе „Соколац“ Марко Јовановић најавио је радове на реновирању зграде школе, који би требало да почну у мају ове године, а финансираће их међународне организације. О томе је говорио и предсједник Скупштине општине Соколац Љубомир Ерић, који је обећао и помоћ општинских власти, како би се створили што бољи услови за одвијање наставног процеса.

Соколачки средњошколци су се, заједно са својим професорима,такодје, потрудили да обиљеже дан Светог Саве на достојанствен начин. Било је то, иначе, прво обиљежавање овог великог празника у средњој школи у Сокоцу.

Чин ломљења славског колача у обје школе обавио је протојереј-ставрофор Милорад Љубинац, који је присутнима говорио о величини дјела Светог Саве.