Обиљежен Дан Илијашке бригаде: Сјећање на велики број страдалих бораца, цивила и дјеце (ВИДЕО)

Служењем паростоса и полагањем вијенаца на Спомен – обиљежју погинулим борцима Војске Републике Српске на Војничком гробљу Мали Зејтинлик у Сокоцу данас је обиљежен Дан Илијашке бригаде.

Илијашка бригада била је пјешадијска јединица Војске Републике Српске у саставу Сарајевско-романијског корпуса, која је бројала од 3.150 до 6.350 бораца. Погинуо је 539 бораца ове бригаде, те око 300. цивила и 44. дјеце

Отац два погинула борца Нико Кошарац, рекао је новинарима да је више од пола бораца Илијашке бригаде дало своје животе за стварање Републике Српске.

– Све што се не помиње и не обиљежава временом падa у заборав, тако да овај датум требамо обиљежавати и обилазити гробна мјеста колико можемо, јер имају велики значај за очување српског идентитета – рекао је Кошарац.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица је нагласио велику жртву коју су дали становници Илијаша са својом војском. Њиховим доласком на ове просторе, издејствовано је Министарство унутршњих послова РС, које је имало потпуни легалитет и легитимитет за формирање тих структура на основу Лисабонског споразума – истако је Бјелица.

Према ријечима припадника Илијашке бригаде и замјеника предсједника ветерана РС Доброслава Шурбата познат је учинак и одбрана бригаде, која је најбољи примјер колико је српских јунака погинуло за темеље Српске.

– Ова бригада је посебна прича која је читав рат држала на својим плећима – навео је Шурбат.

Испред Организације ратних војних инвалида РС, Драгислав Мијановић нагласио је да су баш на овај дан , када се обиљежава 27. година Илијашке бригаде, одлучили да се паростос одржи у Сокоцу, гдје је сахрањен највећи број како бораца тако и цивила који су изгубили своје животе за вријеме протеклог одбрамбено – отаџбинског рата.

Командант Илијашке бригаде Божидар Савић присјетио се дана формирања бригаде 20.маја 1992. године наредбом Главног штаба, а која је угашена 30. марта 1996. године.

– Бригада је поред осталих бојева и борби, имала преко двадесет офанзива од којих је највећа била 15. јуна, када су је напала три корпуса, – подаци су које је навео Савић.

Вијенце на централни крст на Малом Зејтинлику данас су положиле делегације Ветерана Републике Српске, некадашње Српске станице јавне безбједности Илијаш, Црквене општине Илијаш, Удружења грађана “Пријатељи Илијаша”, предсједник Скупштине Града Источно Сарајево Мирослав Лучић, начелник Општине Соколац Милован Бјелица и делегација регионалних одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије, Завичајно удружење Илиџанаца “Илиџански борац”, Удружења “Српски светионик” Београд, Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила и Борачке организације Пале и делегација Главног одбора удружења “Ветерани Републике Српске”.