Представници Борачке организације општине Соколац и Одбора породица погинулих бораца Борачке организације организовали су данас у сали Скупштине општине Соколац састанак са члановима породица страдалих. Како кажу ово је била прилика да се разговара о конкретним проблемима са којима се сусрећу поменуте категорије.

Чланови породица имали су прилику да изнесу своје захтјеве и проблеме који се тичу остваривања појединих права, као што су право на рехабилитацију и лијечење, запошљавање дјеце погинулих бораца, рјешавање стамбеног збрињавања, адаптација и одржавање надгорбних споменика и друго.

Предсједник Одбора општинских Борачких организација Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић рекао је да очекује да ће се ови проблеми ускоро позитивно ријешити.

– Ово је једна од наших редовних активности. Састанак са Одбором и са члановима породица погинулих бораца био је неопходан, како би из прве руке саслушали њихове проблеме и потребе. Већина њихових захтјева које су данас упутили нису нерјешиви, осим неких захтјева за које је надлежна Влада и ресорно министарство. Очекујемо потписивање меморандума са Владом Републике Српске, којим би се рјешио проблем како стамбеног збрињавања, запошљавања и осталих питања са којима се ове породице свакодневно сусрећу, казао је Лалић.

Према његовим ријечима није познат тачан број незапослене дјеце погинулих бораца на подручју општине Соколац, али је познато да је наша локална заједница једна од ријетких која је овој популацији обезбиједила могућност да одраде приправнички стаж.

– У наредном периду покушаћемо да нађемо рјешења када је ријеч о запошљавању дјеце погинулих бораца. Захтјеве ћемо упутити и према Граду Источно Сарајево, како би се положај младих који одлазе са ових подручја побољшао. Неопходно их је задржати, те им обезбиједити сигурну егзистенцију, нагласио је Лалић.

Заједнички став свих присутних је да им је потребна већа подршка институција, прије свега оних на државном нивоу, како би се заједно изборили за повољнији положај ове популације.

Бојана Марковић
Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.