Протокол о сарадњи подршка привредним субјектима општине Соколац (ВИДЕО)

0

Потписани Протокол о сарадњи између општине Соколац и Гарантног фонда Републике Српске веома је значајан за ову локалну заједницу, за привреднике, јавна и комунална предузећа и биће велика подршка привредним субјектима и предузетницима који стичу услове за линије Гарантног фонда, рекао је начелник општине Соколац Милован Бјелица.

Бјелица је истакао да је општина Соколац доста урадила на представљању потреба општине пред вишим нивоима власти кроз Пословни водич који је урађен у сарадњи са Свјетском банком, што је препознала Влада Републике Српске и Фонд који дају значајну подршку пројектима ове локалне заједнице.

„Општина Соколац један је од ријетких примјера гдје постоји коректна сарадња на задовољство и једних и других, посебно када је ријеч о сарадњи са вишим нивоима власти, градом Источно Сарајево и Владом Републике Српске и са Савјетом министара“, навео је Бјелица.

Он је истакао да су захваљујући таквој сарадњи реализовани многи пројекти на подручју општине Соколац.

Бјелица је истакао да је ово мала општина, али да сарадња са представницима ЕУ за БиХ, са амбасадорима земаља чланица ЕУ, представницима финансијских институција ЕУ и УН, већ даје резултате и даваће их у наредном периоду.

Он је изразио наду да ће Гарантни фонд имати у општини Соколац сигурног партнера у наредном периоду у процесу подршке привредним субјектима у овој локалној заједници.

„Одржаћемо ускоро састанак привредног савјета наше општине на који ћемо позвати представнике Гарантног фонда како би биле представљене све гарантне линије за дјеловање у различитим областима и како бисмо размијенили информације о потребама наших привредних субјеката, посебно када је ријеч о удружењима пољопривредних произвођача, из области грађевинарства, текстилне индустрије и туризма“, додао је начелник општине Сокоалц.

Према његовим ријечима, општина ће посебан акценат ставити на своја комунална предузећа у коначном рјешавању статуса водовода и унапређењу рада у Јавном комуналном предузећу „Соколац“.

Директор Гарантног фонда Републике Српске Радивоје Крчамар истакао је да је овај фонд и основан ради пружања подршке развоју предузетништва тако што ће омогућити лакши приступ финансијским средствима потребним за развој дјелатности у Српској.

Према његовим ријечима, потписивање Протокола о сарадњи са општином Соколац јесте изналажење могућности у складу са ранијим договором да се оствари пословна сарадња с циљем олакшања приступа финансијским средствима привредних субјеката са подручја ове општине, у свим дјелатностима.

„Ми ћемо послије овог састанка моћи рећи да ударимо једну почетну тачку, иако смо у општини Соколац издали четири гаранције субјектима који раде овдје“, навео је Крчмар.

Он је истакао да су представници Фонда упознати да је на Сокоцу јака дрвопрерађивачка индустрија и да су са претходних састанака закључили да овдје има највише инвестиционих пројеката, те да ту постојећу концепцију рада на пројектима треба задржати.

„Трудимо се и на располагање смо ставили све своје капацитете, ту је капитал Фонда од 30 милиона КМ. Ми можемо издавати гаранције банкама и другим финансијским организацијама, тако да смо договорили да ово данас буде почетак“, најавио је Крчмар.

Он је истакао да су са обје стране, потписнице протокола, задужени сарадници који ће учествовати у имплементацији свих пројеката који су урађени у Стратегји развоја општине Соколац.

„Ми смо профитна организација и обавеза нам је да подржимо и охрабримо оне који имају новац да пласирају кредите тамо гдје треба, треба пословној заједници, треба женама у бизнису и у могућности смо да инвестирамо на све начине с циљем повећања обезбјеђења развоја општине“, рекао је директор Гарантног фонда Републике Српске.

Предстаници Гарантног фонда Републике Српске потписали су данас протоколе о сарадњи са начелницима општина Источно Ново Сарајево, Пале и Соколац, а до сада су уговоре о овом виду сарадње потписали са 21 општином у Српској.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име