Туристичка организација општине Соколац: Отворена изложба „Стећци-свјетска баштина“ (ВИДЕО)

Данас је у просторијама Високе школе за услужни бизнис у Сокоцу отворена изложба под називом „Стећци- свјетска баштина“. Организатори поменуте изложбе су UNESCO, Министарство цивилних послова БиХ, општина Соколац и Туристичка организација општине Соколац.

Изложба је информативно – едукативног карактера и састоји се од 20 паноа са фотографијама и текстом о стећцима уписаним у листу свјетске баштине.

Милован Бјелица, начелник општине Соколац, приликом отварања изложбе нагласио је да је ово подручје богато културно – историјским насљеђем.

– Подручје општине Соколац богато је археолошким налазиштима. Ми настојимо да подржимо све видове археолошких истраживања, како би ови споменици културе били представљени широј јавности. Задовољство ми је што су се овдашњи сведоци прошлости нашли на листи значајних споменика свјетске баштине, истакао је Бјелица.

Директор Туристичке организације општине Соколац, Бранкица Трифуновић Башић истакла је да на све начине покушавају да поред спортског туризма, који је велики потенцијал ових крајева, промовишу и богато културно наслијеђе.

– Познато је да се на локаитету Лубурић поље налазе двије некрополе са стећцима који су 2016. године проглашени Свјетском баштином UNESCO-а. Поред овог, јавности је познат и локалитет Црквине у Бјелосављевићима. У наредном периоду истраживања ће бити усмјерена на пећине које су богате различитим археолошким материјалима који датирају из далеке прошлости, казала је Башић.

Намјера је да ова изложба буде постављена у деветнаест општина, а Соколац је прва у низу. Изложба ће бити отворена до четвртка 5. јула.