Познаваоцима и љубитељима фудбала није потребно посебно представљати некадашњег фудбалера, спортског радника, судију, селектора, а данас тренера НК „Јединства“ из Бихаћа, Влада Јагодића.

Они који памте утакмице игране у бившој држави, екс Југославији, сигурно се сјећају његовох партија у редовима Слоге, Рудара, Козаре, Борца и бројних клубова за које је наступао. Како и сам каже фудбал је заволио чим је проходао, а та љубав никад није престала трајати.

– Фудбал је саставни дио мог живота. Бавио сам се разним пословима, али основа свега и у порама свега увијек се налазио фудбал. То је нешто што је јаче од мене и давно сам се престао томе опирати. У годинама сам када је велико искуство иза мене и кад имам шансу да своју каријеру и енергију усмјерим ка иностранству, што ћу свакако покушати. Сматрам да ми велико искуство као играча и тренера дају за право и у овим годинама да имам овакве амбиције, казао је Јагодић.

Иза нашег саговорника су бројни успјеси као тренера и играча. Све те утакмице, побједе и заслуге није лако набројати, па смо му препустили да оне најсвијетлије тренутке изабере сам. У своје 54 године, како истиче било је много срећних момената које му је донијела за друге најважнија споредна, а за њега најважнија игра, фудбал.

– Од почетака у клубу „Задругар“ из Кочићева, данашња Градишка, гдје сам играо као пионир, па до данас, много је догађаја, резултата и запажања. Поред мог матичног клуба „Борца“ из Бања Луке наступао сам за „Козару“ из Градишке. То су била давна времена. Лијеп период сам провео и у „Рудару“ из Приједора. Управо утакмица четвртфинала Купа Југославије 1988. године у којој смо славили против шампионске екипе „Војводине“ у којој су тада играли Мијић, Вујачић, Миловац, Карталија, Михајловић, Шестић, Јокановић, под вођством Љубомира Петровића, остала ми је урезана у сјећању. Тад смо се пласирали у полуфинале Купа тадашње државе, а то је нешто што се не заборавља.

Ту су утакмице са „Борцем“, те два пута освојен Куп Републике Српске.

Своје фудбалско знање и умјеће доказао је и као тренер. Најсвијетлији тренутак у тренерској каријери је трофеј са екипом бањалучког „Борца“, када су освојили Првенство Босне и Херцеговине.

То је пошло за руком и Винку Мариновићу са „Зринјским“, а прије њега Јагодић је био једини тренер из Републике Српске који је освојио ову титулу.

Као селектор У21 репрезентације Босне и Херцеговине стигао је на корак до одласка на Европско првенство.

– Посебно сам био задовољан првим циклусом, гдје смо са Њемачком одиграли нерјешено 4:4. Дијелило нас је неколико минута до одласка на Европско првенство. Узимајући у обзир до тада остварен пласман младих селекција, ми смо били задовољни са 26 освојених бодова.

Као неко коме је дом фудбалски стадион, замолили смо га на направи паралелу – како се фудбал играо некад, а како се игра данас?

То је питање око кога је много полемике. Ја сам присталица оне тезе да је фудбал некада био „спорији“, док је данас све убрзано, почевши од тренажног процеса, припрема. Све је на већем нивоу и од играча се очекује више. Некада је индивидуални квалитет лакше долазио до изражаја. Данас играчи имају лакши пут да стигну до висина, док је у моје вријеме пут од јуниорске до екипе првог тима био много тежи. Конкуренција је обзиром на географски простор бивше државе била веома јака. Иако сам био један од бољих нападача, стријелац у свим тадашњим лигама, у Борац сам дошао са својих 28 година. Било је потребно пролити много зноја и постићи пуно голова да бих заиграо за Борац, у ком сам и окончао своју играчку каријеру, нагласио је Јагодић.

Као некадашњем судији саговорнику смо дали прилику да оцијени стање у фудбалу у нашој земљи.

– Нажалост, наш фудбал полако нестаје. Као неко ко је свој живот провео у овом спорту, са сигурношћу то могу рећи. Недостатак омладинских лига и квалитетних такмичења довеле су до тога да губимо младе таленте. Не размишља се о будућности фудбала, угрожен је опстанак ниже рангираних лига и млађих селекција, посебно у Републици Српској. Без домаћег кадра и играча тешко је надати се бољим резултатима. Неопходно је у овом домену направи заокрет, што је посао Фудбалског савеза РС.

Владо Јагодић данас је тренер НК „Јединство“ из Бихаћа. Према његовим ријечима, као човјек, али и као тренер не бира ранг такмичења, већ амбиције које су пред њим. У наредном периоду покушаће да са својом екипом нападне Премијер лигу Б и Х.

– Пред екипом „Јединства“ слиједи напоран рад. Тренутно смо на вишедневним припремама на Јахорини. Захваљујући „Гласинцу“ имали смо прилику да одиграмо и прву утакмицу у перфектиним условима на стадиону „Бара“. Ја као тренер ћу дати свој допринос да се зацртано оствари. Управа клуба има реалне планове да овај тим доспије у Премијер лугу, гдје му је сигурно мјесто, јер је Бихаћ фудбалски град. Настојаћу да корак по корак заједно стигнемо до тог циља.

На крају разговора тренер „Јединства“ упутио је похвале и захвалност управи клуба ОФК „Гласинац 2011“.

– Драго ми је да видим да се обнавља инфраструктура на стадиону у Сокоцу. Спортски радници вриједно раде и настоје да одрже свој фудбалски клуб, што није лако у данашњем времену. У својој каријери имао сам доста прилика да играм овдје, а признајем да то није било лако. Соколац је одувијек имао талентоване фудбалере, истакао је Јагодић.

На крају разговора наш саговориник је посебно истакао да је своју посљедњу утакмицу у каријери одиграо против екипе „Гласинца“ у којој је „Борац“ поражен у Бања Луци резултатом 3:2.

Бојана Марковић
Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.