Имамо идеју да успоставимо сарадњу са краљевском породицом Карађорђевић и да договоримо обнову Ловачког дворца Карађорђевића у Хан Пијеску, рекао је за Српскаинфо Милован Бјелица начелник општине Соколац.

Бјелица је испричао да је овај дворац једина имовина краљевске породице на територије Републике Српске и да је под заштитом државе, али и да је тренутно у веома лошем стању.

Његовом обновом очекује се још већи напредак ове регије.

– Након пожара он је остављен да пропада, а одговорност се пребацује између општинске и власти Српске. Постоји могућност да кроз обнову дворца побољшамо туристичку слику и ловни туризам Сарајевско-романијске регије. Тај објекат је и направљен за ту намјену – појаснио је начелник Сокоца.

Према његовим ријечима постоји велики број заинтересованих ловаца из Европских земаља који желе да лове на овом простору.

– Међутим, проблеми су бројни, од слабих смјештајних капацитета до недостатка компромиса око надлежности, када су у питању дозволе за изношење ловачких трофеја из земље – рекао је Бјелица.

Пројекат обнове дворца Карађорђевића урадила је архитекта Милица Попић.

Као још један проблем са којим се сусрећа ова регија начелник Сокоца истакао је и пропадање и тешко стање на чувеној ергели Борике.

Каже да је ова ергела основана далеке 1893. године за узгој коња арапске пасмине, а потом и босанско-брдске расе.

Према неким подацима у свијету има тек око 150 коња босанско-брдске пасмине, што ову расу чини веома угрожено.

Коњи из ове ергеле годинама су побјеђивали на међународном сајмовима пољопривреде.

– Међутим, ергела се данас налази на издисају, а бројне петиције који су мјештани Борике потписали тражећи од надлежних да зауставе пропадање, није уродило плодом. Задњу петицију потписало је више од 1.500 људи. Влада Српске и надлежна министарства до сада нису имале слуха за ове апеле и молбе – истакао је Бјелица.

Додао је да је прије двије године комисија Владе утврдила у каквом су стању коњи на ергели и закључила да је потребно да их откупи, међутим до данас од тога није било ништа.

– Потребно је овом проблему приступити одговорно и што прије пронаћи рјешење. То је у интересу Републике Српске јер такве могућности и традицију мало ко има у бившој Југославији, а ми имамо ситуацију да умјесто да прослављамо 125. рођендан ергеле, ми говоримо о њеној пропасти што је заиста срамотно – поручио је Бјелица.

Бјелица је испричао и да су раније покренули иницијативу о томе да нова болница у Источном Сарајеву понесе име Милутина Најдановића и да су за то добили подршку са више страна.

Каже да је доктор Најдановић био неко ко је своје велике заслуге имао и политичком животу на почетку стварања Републике Српске, али и да је обучио бројне лекаре који и данас раде у нашој земљи.

ЗАДУЖЕЊЕ ГЕНЕРАЛА МЛАДИЋА

– На промоцији књиге “Комадант” историчара Бојана Димитријевића, која говори и животном и ратном путу генерала Ратка Младића, јавио се генерал лично и поздравио присутне. Тада ме је да тако кажем, задужио и да обновимо мотел “Јела” на Краму, дијелу општине Хан Пијесак гдје је он примао бројне домаће и стране делегације. То је мјесто многих, по Републику Српску важних састанака и преговора наших војних власти са међународним мировним мисијама. Због тога је важно да тај објекат оновимо и да му поред комерцијалне дамо и ту историјску димензију у циљу очувања сјећања на отаџбински рат и одбрану Српске.