У Установи за предшколско васпитање и образовање Соколац, данас је на родитељском састанку, одржана презентација пројекта „Растимо уз плес“, који се спроводи у сарадњи са Српском Асоцијацијом Плесних Организација, чије је сједиште у Београду. У новој 2018/2019. педагошкој години, соколачки вртић ће бити дио поменутог пројекта. Дјечији вртић „Бамби“ из Рогатице већ четири године има искуства у представљеним активностима, које је родитељима у Сокоцу приближила директорица Наташа Дувњак.

– Пројектом су обухваћене плесне кореографије намјењене предшколском узрасту и спроводе се искључиво у вртићима. Васпитачи пролазе кроз одређену обуку, а у склопу радног времена вјежбају кореографије са дјецом и припремају се за завршну манифестацију, која се одржава 01. јуна у свим градовима бивше Југославије, чије су установе учесници пројекта. Плес има велики значај за физички развој дјетета, чега су родитељи свјесни и због тога врло радо прихватили ову активност – казала је Дувњак, и додала да је цијена симболична – 20 КМ на годишњем нивоу.

Директорица Установе за предшколско вапитање и образовање Соколац Биљана Косорић изразила је задовољство што родитељи врло радо прихватају сваку нову идеју и активност, те испричала како су се малишани припремили за предстојећу манифестацију „Недјеља дјетета“, која се одржава у првој седмици октобра.

– Према одлуци Министарства провјете и културе РС, овогодишња манифестација ће се одвијати под слоганом „Вјерујем у себе“ с циљем подизања самопоуздања код дјеце. Као и сваке године, очекује нас седмица пуна разних активности. Поред јесењег карневала, радионице на тему јесни и посјете начелнику општине, вртић ће угостити добро познате глумце Позориштанцета „Бубамара“ из Београда. Циљ ове манифестације, као и сваке друге у нашој Установи, је скретање пажње на дјечији свијет – рекла је Косорић.

Обиљежавање Недјеље дјетета проводи се у већини европских земаља у сврху промовисања основних циљева УН Конвенције о правима дјетета.