Парафиран „Оквир програмирања организације за храну и пољопривреду за БиХ за период 2018-2021“ (ВИДЕО)

Представници УН ФАО посјетили општину Соколац

Замјеник регионалног представника Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација Јурико Шођи са сарадницима и помоћник министра спољне трговине и економских односа БиХ Душан Нешковић посјетили су 03. октобра општину Соколац и Центар за унапређење пољопривреде у брдско-планинском подручју.

Претходно је, истог дана, у Сарајеву са министром спољне трговине и економских односа БиХ Мирком Шаровићем парафиран „Оквир програмирања Организације за храну и пољопривреду за Босну и Херцеговину за период 2018–2021“.

Укупни ресурси потребни за спровођење Оквира програмирања износе око шест милиона америчких долара.

Замјеник регионалног представника Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација Јурико Шођи рекла је да је ФАО у посљедње вријеме усмјерен на БиХ, и то на пружање техничке помоћи, узгој усјева, смањивање ризика од катастрофа, прилагођавање климатским промјенама и заштиту околине.

– ФАО је организација која се заснива на глобално стеченим знањима и из тог аспекта овај Центар у Сокоцу је за нас веома интересантан, зато што представља мјесто на којем ће се размјењивати информације знања и искуства не само на локалном и нивоу БиХ већ на регионалном нивоу – истакла је Шођи.

– Организација ФАО подржава активности, обезбјеђујући финансијска средства. Министарству је „Ревитализација Центра у брдско-планинском подручју“ један од приоритетних пројеката. Природне ресурсе, којима располаже ово подручје, треба ставити у функцију, а све у циљу задржавања становништва. Преко Центра у Сокоцу, могла би се пренијети богата знања стручњака из ФАО-а свим људима, који желе да се баве пољопривредном производњом у БиХ – истакао је помоћник министра спољне трговине и економских односа БиХ Душан Нешковић.

Локално руководство и представници пољопривредних удружења изразили су задовољство што је Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација препознала природне ресурсе овог подручја.

– Дужи период радимо на овом пројекту и много тога је учињено када је ријеч о ревитализацији Центра. Активности се настављају у сарадњи са предприступним фондом Европске уније, ФАО-ом, највишим нивоима власти РС и БиХ. Ово је примјер како се може у сарадњи са међународним организацијама и свим нивоима власти доћи до циља – поручио је начелник општине Соколац Милован Бјелица.

– Центар за унапређење пољопривреде у брдско-планинском подручју у Сокоцу представљаће нуклеус развоја пољопривреде не само у општини Соколац већ и шире. Мислим да је ово огроман помак, јер ће пољопривредници и студенти моћи стећи драгоцјено знање и искуства – казао је Ново Мотика, инжењер пољопривреде и представник Удржења пољопривредних произвођача „Соланум продукт“ Рогатица.

Пројекат „Ревитализација Центра за унапређење пољопривреде у брдско- планинском подручју“ спроводи се дуже од пет година. У марту мјесецу је опремљен са дијелом механизације за сјетву и процес производње.