Фото: Соколац-срце Романије

Синдикат радника „Шума Републике Српске“ испреговарао је са Управом предузећа нови колективни уговор који ће званично бити потписан идуће седмице. Радницима ће укупна примања бити повећана, а правна сигурност побољшана, сазнаје портал КАПИТАЛ.

Предсједник Јединствене удружене синдикалне организације “Шума РС” Душан Марковић потврдио је да су преговори са Управом завршени успјешно и да је договорен појединачни колективни уговор између два синдиката и послодавца – „Шума РС“.

„Цијена рада је 130 КМ и она је уграђена у колективни уговор, као и то да ћемо на крају године цијену рада договарати за идућу годину. Ако послодавац не буде поштовао цијену рада сваки радник са листом од плате, као доказом и извршном исправом, може отићи у суд и тражити да му се надокнади разлика у плаћању. Када је у питању топли оброк, који је једна од најважнијих ставки, он је до сада био 180 КМ, а по новом уговору биће 205 КМ. Ово је веома значајно јер је Правилником о раду, који смо оспоравали, било предвиђено да топли оброк буде 150 КМ“, истакао је Марковић за КАПИТАЛ.

Колективним уговором уређен је и минули рад, а давања по разним основама су повољнија него до сада (давања по основу женидбе, удаје, смртног случаја…)

„Цијена превоза је у пуном износу, колика је цијена карте толико се мора исплатити, али је ограничена на максимално 250 марака. Регрес за ову годину је договорен, а има назнака да би могли да договоримо да он буде нешто мало већи за идућу годину“, казао је Марковић.

Дефинисана је и исплата јубиларних награда за 20 или 30 година проведених у предузећу, те ће сада свако газдинство приликом израде финансијског плана морати да планира исплату тих награда.

„Када је у питању зимница, сва газдинства која буду позитивно пословала требаће то да исплаћују, али ће Управа водити рачуна да не буде као до сада да једни исплате, а други не. И ово питање ће бити уређеније колективним уговором“, истакао је Марковић.

Поред тога, колективним уговором је дефинисано да ако предузеће лоше послује, и ако се смањи плата радницима, мора да се смањи и послодавцу.

„Неће бити као до сада да послодавац, односно директор у газдинству, има уговорену плату, пословао позитивно или негативно. Ако се предузеће доведе у ситуацију да лоше послује, па се мора смањити плата, онда се смањује процентуално и директору. Дефинисано је и да се не може смањити више од 20 одсто, а до сада је то могло бити колико хоћете“, нагласио је Марковић.

Додао је да ће, у сваком случају, радник у „Шумама“ убудуће имати бољу сигурност него до сада и гаранцију да може да заштити своја права.

„Уз повећање плате од 30 КМ, које је раније усвојила Влада и Народна скупштина, а послије потписа колективног уговора, укупно повећање плата у предузећу „Шуме Републике Српске“ биће 50 КМ. То ће добити сваки радник без обзира о којој стручној спреми се ради“, нагласио је Марковић.

Он је рекао да је од стране Управе било разумијевања и да је била коректна у преговорима.

„Не могу кукати на послодавца. Послије дужег периода смо успијели и то што смо тражили смо мање – више и добили. Важно је да избацимо Правилник о раду који је био неповољан за раднике“, закључио је Марковић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име