Обиљежен Дан Примирјa у Првом свјетском рату: Читав један вијек од невиђеног јунаштва српске војске (ВИДЕО)

0

Представници Градске управе Источно Сарајево, начелник општине Соколац Милован Бјелица, делегација Амбасаде Србије у БиХ, те Удружење потомака и поштовалаца ослободилачких ратова 1912–1918. године положили су 11. новембра вијенце на Споменик солунским борцима у Сокоцу и обиљежили Дан примирја у Првом свјетском рату.

Према ријечима отправника послова у Амбасади Србије у БиХ Дамира Ковачевића, ово је велики дан за српску историју, јер су послије четири године голготе Срби и Србија уз велике жртве и преко 1.200.000 погинулих, успјели да одбране своју земљу. Он је додао да вијек након тога требамо размислити шта смо од свега тога добили и на који начин у будућности да се поставимо како бисмо тој побједи дали достојно мјесто.

Начелник Милован Бјелица, у обраћању новинарима, нагласио је да се сјећања требају преносити на млађе генерације, јер се српски род увијек борио против неправде и за слободу српскога народа.

– Око 400 јунака добровољаца горе Романије били су у редовима побједничких снага. Прије десет година са нашом браћом из Србије подигли смо овај споменик и сваког 11. новембра одајемо почаст људима који су прије сто година извојевали побједу у Првом свјетском рату.

Замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић нагласио је да је 11. новембар посебан дан у календару Србије и Републике Српске.

– Многи овај дан називају дан побједе, међутим вољом моћника назван је Дан примирја. Ово је дан одавања почасти херојима, српским ратницима који су из немогуће ситуације преокренули ток рата и утицали да се промијени стање и у Европи и свијету, по захтјевима сила побједница – навео је Вучетић.

Дан примирјa у Првом свјетском рату обиљежава се сваке године 11. новембра у знак сјећања на примирје потписано између савезника и Њемачке, које је означило прекид непријатељстава и крај рата. Овај датум проглашен је као национални празник у многим савезничким земљама, у знак сјећања на страдале током рата.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име