Форум театар је основан и регистрован 2000. године у Источном Сарајеву. Дјелатност Форум театра је едукација и презентација позоришног, филмског, видео, ликовног, литерарног и музичког стваралаштва. Кроз драмски студио и едукацију прошао је велики број дјеце и младих, који сада живе и раде као глумци, музичари, продуценти, доктори, економисти и правници.

Гостовање Витомира Митрића, редитеља и драмског педагога искористили смо као повод за разговор о активностима поменутог театра, који већ дуже вријеме представља свијетлу тачку у развоју културе на подручју источног дијела Републике Српске, па и шире.

Према његовим ријечима Форум театар је до сада урадио 25 представа за дјецу и одрасле и снимио 8 документарних филмова. Оснивач је и организатор бројних културних манифестација од којих су најзначајније: Међународни фестивал луткарских позоришта за дјецу „Лут фест“, Филмски фестивал документарног, краткометражног и анимираног филма „Први кадар“ и Дани поезије за дјецу.

– Прије оснивања нашег театра град Источно Сарајево није имао такву институцију, па можемо рећи да је његово оснивање било покретач културе на подручју Града. Кренули смо одмах са озбиљним манифестацијама и пројектима, од којих је значајно поменути „Лут фест“, који ће наредне године прославити свој двадесети рођендан. Сваке године смо настојали да обогатимо културни садржај па смо своје активности усмјерили на дјецу и младе, организовањем Дана поезије за дјецу, а касније и покретањем фестивала „Први кадар“ који све више задобија мађународни карактер – казао је Митрић.

Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу „Лут фест“ Источно Сарајево по специфичној форми представља јединствен позоришни фестивал у БиХ. Заузима значајно мјесто у културној политици Босне и Херцеговине и Републике Српске, а посебно у домену едукације и стварања позоришне публике у Источном Сарајеву.

– Први фестивал 2000. године био је ревијалног карактера. Тад је приказано пет представа, а сада се догађа да имамо око 25 програмских активности током фестивала. За двадесети – јубиларни фестивал, већ припремамо бројне активности. Сматрам да је то културно дешавање које на најбољи начин представља град Источно Сарајево – истакао је Митрић.

Међународни фестивал поезије јединствена је књижевна манифестација за дјецу у Републици Српској која промовише и едукује младе ствараоце откривајући им могућности за проналажење сопственог стваралачког простора. Број пристиглих радова на фестивалском конкурсу говори о препознатљивости значаја ове манифестације код младих стваралаца. Према Митрићевим ријечима упознавање са најпознатијим пјесницима и књижевницима за дјецу веома је важан сегмент фестивала, чији је циљ да се најмлађима приближи умјетност поезије, покрене потреба за креативним радом и да популарном формом сценског саопштавања учини ову манифестацију блиском, а сусрет са пјесницима незаборавним. У програмима су до сада наступили најпознатији дјечији пјесници из БиХ, Србије и Црне Горе.

– Овогодишњи 17. фестивал поезије биће организован у децембру. Овогодишњи фестивал посвећен је Десанки Максимовић. Мото који ће га пратити гласи: „Тражим помиловање“. На овај начин покушаћемо њену поезију вратити младим генерацијама, јер је познато да су велики писци све мање заступљени у нашем образовању, што сматрам да је велика грешка. Планирано је да дани поезије ове године трају три дана – нагласио је Митрић.

„Први кадар“ је Међународни фестивал документарног и кратког играног филма који има за циљ едукацију младе публике и афирмацију домаћег филмског стваралаштва.

– Премијерним приказивањем играног филма „Границе кише” Николе Мијовића и Властимира Судара, свечано je отворен овогодишњи програм. У званичном такмичарском програму Фестивала такмичило се више од 40 филмова из 17 држава. Публика је испратила све филмске пројекције и посебно ми је задовољство што смо и ове године прерасли прошлогодишњи фестивал – истакао је Митрић.

Овогодишњи фестивал „Први кадар“ одржан је од 12. до 17. новембра у Источном Сарајеву и Зворнику, под мотом „Први кадрирај!“.

Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.