У Сокоцу је данас одржан састанак, на којем су представници локалне заједнице упознали Организације цивилног друштва (ОЦД) са расписивањем јавног позива за расподјелу средстава буџета општине Соколац, намјењених за пројекте удружења. Укупна вриједност средстава износи 76.000 КМ, а јавни позив који ће бити отворен петнаест дана, од дана отварања – 01. фебруара ове године.

Према ријечима Слађене Вукојичић, самосталног стручног сарадника за локални развој, оцјена пројеката ће се вршити на основу одређених критерија.

Данас смо изгласали петочлану комисију, коју чине два представника општине, један из Одјељења за локални развој и два испред организација цивилног друштва. Понуђено је седам приоритетних области за општину Соколац, и то: унапређење културних и спортских садржаја, укључивање свих социјално искључених категорија становништва у активности у заједници, промовисање одговорног односа према природи и унапређење квалитета живота, промовисање афирмације слободе толеранције и других етичких вриједности, рурални развој кроз унапређење пољопривредне производње и подстицање самозапошљавања, рјешавање проблема дјеце, омладине, породице, повратника, старих особа и особа са посебним потребама, као и промовисање и његовање традиционалних вриједности општине Соколац. Састанку се одазвало четрнаест невладиних организација, што нам је велико задовољство. Општина је имала добро искуство са оваквим и сличним пројектима. У мјесецу априлу биће расписан још један јавни позив у сарадњи са UNDP-ом, тако да је данас прилика да се чланови невладиног сектора ближе упознају како да аплицирају. Општина Соколац би требало да оствари партнерство са „grantovi.com“, како би организације цивилног друштва имале приступ бази са расписаним јавним позивима – казала је Вукојичић.

Представници Развојног програма Уједињених нација (UNDP) упознали су присутне са начином писања пројеката, одабиром приоритетних области при аплицирању, те на који начин овакви програми могу да допринесу социјалној кохезији.

– Три агенције Уједињених нација имплементирају заједнички пројекат „Дијалог за будућност“, у сарадњи са Предсједништвом Босне и Херцеговине. Тренутно смо у дргој фази реализације, која траје до краја ове године, а дјелујемо на подручју двадесет осам општина. У току је реализација тзв. дијалошких платформи, у оквиру којих настојимо укључити што већи број грађана, како би што ефикасније дефинисали друштвене приоритете у њиховим локалним заједницама. Кроз разговоре их упознајемо о важности друштвене кохезије, инклузије и укључивања младих у доношењу одлука на свим нивоима. Главни носиоци идеолошке платформе треба да буду грађани. Локална заједница има велику улогу у координацији грађана и требало би да буду што отворенији за приједлоге и учешће становништва у процесима доношења одлука и дефинисању приоритета на којима ће општина радити, јер управо они најбоље знају шта је то најважније у њиховој локалној заједници. То је био циљ наше данашње посјете општини Соколац– рекла је Маријана Маркотић, испред Развојног програма УН.

До 15. марта 2019. године требало би да коначно буду потписани уговори са организацијама које задовоље критеријуме.

Сви детаљи о јавном позиву и апликациони образац биће објављени на веб страници општине Соколац.

Јелена Маринковић
Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.