У халама бивше “Нове Романије” направљена и монтирана дрвена кућа (ВИДЕО)

У халама бивше “Нове Романије” на Сокоцу, као пилот пројекат опремљена комплетним намјештајем, направљена је и монтирана дрвена кућа, прва од 26 планираних за турско тржиште, у оквиру производног програма компаније “Хамдо груп”.

Катарски инвеститор производи и уграђује комплетан кухињски и собни намјештај, плакаре и подове, што ову кућу чини јединственом у БиХ.

“У основи ова кућа има 260 квадрата корисног простора у два нивоа. Планирају се куће и на три нивоа. То је тренд у свијету израда оваквих типова кућа, гдје су стварно функционалне, еколошки чисте од еколошких материјала. Отпорне су и на земљотресе и све остало”, истакао је Петко Вукојчић, извршни директор “Хамдо груп”.

Овако опремљене дрвене куће веома су добро прихваћене и на аустријском и њемачком тржишту. Планирају да се након увођења друге смјене производи и по 20 кућа мјесечно.

“Очекујемо да нећемо имати проблема у снадбјевању са сировином. Сушаре су у функцији које су инсталисане капацитета од хиљаду кубика. То је власништво фирме “Хамдо груп”, а све остало би требало да иде по плану”, истакао је Вукојчић.

Предузеће “Нова Романија”, након стечајног поступка и неуспјешних трансформација, 2017. године склопила је десетогодишњи уговор о закупу дијела производних погона са катарским инвеститором Хамдом Абдулкаримом. За оживљавање производње, у примарној и финалној преради дрвета, компанија “Хамдо груп” до сада је само за нову опрему инвестирала више од милион марака. Измирене су и све преузете обавезе према радницима и фондовима, а сукцесивно према уговору исплаћују и преостали дио својих обавеза. Орјентисан ка извозу стратешки партнер “Нове Романије”, планира да одржи један нови производни програм у изради дрвених кућа у БиХ, настави са редовности плата и повећањем броја радника.