Група ходочасника из Пала и Источног Сарајева, коју чине ратни војни инвалиди, учесници отаџбинског рата, 26. маја ће кренути на највеће до сада ходочашће дуго 1.000 километара до Свете Горе и манастира Хиландар у Грчкој.

Ова група ходочасника већ 11 година ходочасти српским крајевима и православним светињама и земљама, а ове године очекује их највећи изазов до сада. Ходочасни пут пјешице од Равне Романије до Хиландара планирано је да се обави у 35 етапа, односно 40 дана, а ампутирци из Источног Сарајева до сада су већ четири пута бициклима ишли до Свете Горе.

На овај хвале вриједан пут у мају ће кренути Игор Вукашиновић, Срђан Јеремић, Ацо Пајић, Новица Пејић, Горан Елез, Остоја Медић, док ће их комбијем пратити два возача, Славко Фуртула и Бојан Телетина.

Срђан Јеремић, који је и предсједник Удружења ампутираца Источно Сарајево, рекао је да ће ове године пјешице на пут дугачак око 1.000 километара кренути њих шест, плус два пратиоца у комбију.

– Полазимо са Равне Романије, испред Соколице, гдје су исписана сва имена страдалих бораца са Сарајевско-романијске регије, а планирамо да прелазимо око 30 километара дневно – каже Јеремић за Српскаинфо.

Према његовим ријечима, на путу до Хиландара ће проћи кроз Србију, Бугарску и Грчку, гдје су планирали да посјете одређена мјеста и манастире, али и да се састану са представницима неких пријатељских и братских удружења.

Јеремић истиче да су се, кроз досадашња путовања, увјерили да су људи свугдје добри и гостољубиви.

– Имали смо прилику да у Словачкој сједнемо испред продавнице, да се окрепимо и попијемо сок, а домаћини нам износе неки кекс да се почастимо, што показује да су људи, ма гдје били, добри – каже Јеремић.

Додаје да је путовање доста напорно, велике су врућине, јако је тешко кретати се по врелом асфалту, али се све муке забораве када их дочекају добри људи, добри борци и њихове породице.

Јеремић напомиње да оваква путовања увијек имају посебну симболику и тежину, јер се иде у славу погинулих сабораца, али и свих палих бораца Војске Републике Српске. Он је прије двије године с Дејаном Звиздалом из Источног Сарајева бициклом ишао до Москве, на пут дугачак 2.860 километара.

Јеремићу је ампутирана лијева шака након што је рањен као припадник Војске РС, а Звиздало је у Трнову, као дијете од осам година, у рату остао без обје ноге, али уз помоћ протеза може да хода и вози бицикл.

Помоћ добрих људи

Помоћ ходочасницима из Источног Сарајева већ се почела прикупљати, а свакако ће им много значити и помоћ свих добрих људи који им сваки пут помогну колико су у могућности.

– За ово путовање смо добили помоћ и подршку наше браће из Сиднеја, а помаже нам и Град Источно Сарајево, као и општине у склопу града – каже Јеремић.

Уколико желите и у могућности сте да помогнете групи ходочасника из Источног Сарајева да оду на Свету Горе, новац можете уплатити на жиро рачун број: 555-700-00247318-55 Нова Банка.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име