Десетине хиљада грађана протестовало је данас у Мадриду против приједлога шпанског премијера Педра Санчеса о покретњу дијалога ради ублажавања политичких тензија у Каталонији. Демонстранти су захтијевали оставку Санчеса.

Протесте су организовале конзервативне опозиционе странке Народна партија и Грађани, а подржала их је и крајње десничарска партија Вокс (Воx), сматрајући да Санчес мора да одступи јер преговара с каталонским сепаратистима, преноси АП.

Учесници протеста који су се окупили на централном градском тргу носили су шпанске заставе, преноси Ројтерс и наводи да је ово највећи протест са којим се до сада Санчес суочава.

Како се наводи, слоган протеста је “За уједињену Шпанију, избори сада”.

Лидер Народне партије Пабло Касадо изјавио је да је прошло вријеме Санчесове владе, док је једна од учесница протеста рекла да учествује јер је за јединствену Шпанију.

Мањинска Санчесова социјалистичка влада предложила је прошлог уторка разговоре с лидерима Каталоније како би се ријешила криза у тој шпанској покрајини, што је испровоцирало опозиционе странке које су то оцијениле као издају и затражиле пријевремене изборе.

Ипак, Санчесова влада прекинула је у петак преговоре с каталонским сепаратистима, јер они, како је саопштила потпредсједница владе Кармен Калво, не одустају од свог захтијева да се одржи референдум о независности Каталоније.

Санчес, који је на мјесто премијера изабран у јуну прошле године, има свега четвртину мјеста у парламенту и у владавини се ослања на странке Подемос, каталонске националистичке странке и мање странке.

Протести се дешавају свега два дана прије почетка суђења бившим лидерима Каталоније који се суочавају са казном до 25 година затвора због побуне и заговарања независности Каталоније.

Посљедња истраживања показала су да би, да се избори у Шпанији сада одржавају, Народна партија и Вокс освојиле већину мјеста у парламенту.