Милован Бјелица за Н1: Шта све замјерам Вукоти Говедарици (ВИДЕО)

0

Милован Бјелица, потпредсједник Српске демократске странке поручио је да је СДС пред колапсом у колумни за портал општине Соколац чији је и начелник. Много тога замјера предсједнику странке Вукоти Говедарици, а за Н1 је казао да није задовољан ни изборним резултатом, ни одлукама странке након избора. О свему је говорио у Дану уживо на Н1.

„Српска демократска странка је пред колапсом. На ово сам одавно упозоравао, о овоме сам писао и говорио. Многи су затварали очи и гурали главу у пијесак не желећи да признају да сам у праву“, навео је Милован Бјелица, потпредсједник СДС-а и начелник опћине Соколац у колумни за портал ове општине.

„СДС је државотворна организација која дјелује 30 година на овим просторима, преузела је значајну улогу у најтежим годинама, послије првих вишестраначких избора на простору бивше Југославије, када је добила повјерење српског народа. Водила је конструктувну политику, политику толеранције, учинила све да се очува СФРЈ и ЈНА, били смо против тога да се разбија тадашња држава. Дала је значајан допринос припреми Дејтона, учествовао сам у свему томе. Свјестан сам одговорности и утицаја, мијењали су се лидери. Ове изборе смо спровели, имали смо велика очекивања – поготово за предсједника РС, да ће извојевати побједу – тако се није десило“, рекао је у уводу Дана уживо.

„Подбацили смо. Могли смо да будемо прва странка, дуго година смо били лидер у Републици Српској“, казао је за Н1.

Његов став је да нико нема капацитет да самостално наступи на изборима, па ни СНСД који има све полуге власти и јаче коалиционе партнере.

„ПДП и НДП који су били у Савезу за побједу нису били у власти на нивоу РС, имали смо слаб коалициони капацитет“, изјавио је Бјелица.

Зашто је незадовољан радом Вукоте Говедарице и шта му све замјера?

„Говедарица је направио неколико киксева у кампањи. Дезавуисао је бираче, симпатизере и чланство када је рекао да неће бити предсједник странке, и да ако изгуби да ће поднијети оставку. Рекао је касније да ће замрзнути рад у СДС, послије тога је рекао да ће дати на повјерење Скупштини СДС свој мандат па одлучити како ће ићи“, испричао је Бјелица.

„Нисмо имали могућност да направимо, да разговарамо са партијама о споразуму, а дошао је јавни позив од предсједника СНСД-а, да се разговара о сарадњи на нивоу БиХ. Био сам виђења да треба сјести и разговарати. Не мора значити да ћемо се договорити. Добој, Бијељина, Зворник и још неки одбори су рекли да не желе да буду опозиција. Видјели смо да се окупља бошњачки корпус, хрватски народ, Ми смо заступали да Срби требају да иду у Сарајево са једним гласом из Републике Српске“, рекао је Бјелица за Н1.

„Показује вријеме да је требало да се разговара, ако ништа – понудити неког министра са СНСД-ом“, изјавио је у разговору са Звонком Комшићем.

Бјелица је позвао СДС да изабере ново руководство, а за Говедарицу је казао да је потребан странци, али не на позицији предсједника.

„Говедарица је потребан СДС-у, али не као предсједник, него као члан Главног одбора, као предсједник Регионалног одбора… Нема нас пуно да би сада могли да се опраштамо од неких. Морамо уважити реалност. Говедарица није нашао заједнички језик ни са одборима у Добоју, Зворнику ни са Бијељином, ни са Источним Сарајевом“, оцијенио је Бјелица.

„Он је рекао да се неће кандидовати на сљедећеим изборима унутар странке. Али вријеме чини своје. Ми смо изгубили Добој, то је катастрофа, дебакл, пропаст. То је био најјачи Градски одбор у БиХ“, став је Милована Бјелице.

„Вукота Говедарица је сам распустио Градски одбор, није имао алтернативу, него је сам себе именовао за повјереника, Мектић му је био десна рука. Ишао је с њим, не знам како се водио у папирима. Онда се кандидује човјек који није ни члан СДС-а. Страшне су ствари за СДС, нико нема право да се игра са СДС-ом. А Говедарица се поиграва. Да ли то свјесно ради или не – не знам„, појаснио је.

Одговарајући на питање каква је улога Момчила Крајишника у СДС-у, Бјелица је казао да му је стало до странке, и да су Ствараоци Републике Српске – како асоцијација носи име, а чији је Крајишник члан, забринути за будућност Републике Српске и СДС-а.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име