Милован Бјелица, тренутни начелник Сокоца, један је од најгласнијих и најоштријих критичара актуелног руководства Српске демократске странке (СДС). Бјелица од посљедњих избора заговара оставке Говедарице и његових сарадника, а сада је најавио кандидатуру за лидера СДС-а.

У разговору за Klix.ba Бјелица је открио разлоге због којих је одлучио јуришати на функцију првог човјека СДС-а, шта замјера Вукоти Говедарици те за какве принципе ће се залагати уколико му чланство укаже повјерење. У наставку смо разговарали и о евроатлантским интеграцијама БиХ, политичком јединству политичких странака из РС-а, али и односу с Милорадом Додиком.

НАЈАВИЛИ СТЕ КАНДИДАТУРУ ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА СРПСКЕ ДЕМОКРАТСКЕ СТРАНКЕ. ЗА ПРЕТПОСТАВИТИ ЈЕ ДА СТЕ ЗЕМЕЉНО ИСТРАЖИЛИ КОЛИКУ ПОДРШКУ ИМАТЕ?

Наравно, такве ствари се не раде исхитрено. Дужи период сам ослушкивао и пратио ставове и размишљања чланова и симпатизера Српске демократске странке па тек онда објавио кандидатуру.

ЗБОГ ЧЕГА СТЕ НЕЗАДОВОЉНИ РАДОМ АКТУЕЛНОГ ПРЕДСЈЕДНИКА ВУКОТЕ ГОВЕДАРИЦЕ КОНКРЕТНО?

Говедарица је направио неколико киксева у кампањи. Дезавуисао је бираче, симпатизере и чланство када је рекао да неће бити предсједник странке и да ће, ако изгуби, поднијети оставку. Рекао је касније да ће замрзнути рад у СДС-у, послије тога је рекао да ће дати на повјерење Скупштини СДС-а свој мандат па одлучити како ће ићи. Тврдио је да њему, уколико не буде предсједник Републике Српске, “резервни положаји” нису потребни. Видјели смо да од свега тога није било ништа и да се смјестио у Вијеће народа Републике Српске.

Поред ових ствари он нема квалитетну сарадњу с одборима странке и чланством. Исхитрено и ригидно реагује на многе ствари, а у политици то не пролази, не доноси резултат. Потом, избор сарадника је погрешан, многи у његовом најужем кругу немају довољно способности да се носе с таквом функцијом и одговорношћу коју носи мјесто предсједника Српске демократске странке. Неки од његових савјетника сада су нека врста савјетника Жељке Цвијановић, попут професора Универзитета у Источном Сарајеву, господина Мастиловића. У чланству се чује и мишљење да је под великим утјецајем предсједника ПДП-а господина Бореновића и тако даље.

УКОЛИКО ГОВЕДАРИЦА ОПЕТ ДОБИЈЕ ПОДРШКУ, ДА ЛИ ЋЕТЕ НАПУСТИТИ СДС ИЛИ НАСТАВИТИ УНУТАРСТРАНАЧКУ БОРБУ?

Наравно да нећу напустити странку у којој сам од њеног оснивања и с којом сам прошао толико тога. Уградио сам пола живота у изградњу странке и политике коју заступамо, зато ја немам право да се склањам ни повлачим. То ми не дозвољава историјска свијест, односно свијест о томе да је све ово што радимо дио стварања историје, а о нашим улогама у свему овоме судит ће генерације које долазе.

ГДЈЕ ЈЕ ДАНАС СДС У ОДНОСУ НА ВЛАДАЈУЋИ СНСД?

СНСД је на позицијама Српске демократске странке, и на идеолошким и на политичким. Реторика СДС-а је преузета, политика СДС-а је отуђена. Међутим, као и свако копирање оно садржи много нејасноћа и грешака, бљеђе је у односу на изворни документ. Самим тим провођење националне, демократске и конзервативне политике не приличи СНСД-у те усљед тога имамо слабије сналажење и још важније слабије провођење неких идеја које су нам сада заједничке. Па опет и поред те неизворности СНСД на изборима прави резултат управо на тим основама.

ЗА КАКВУ ПОЛИТИКУ БИСТЕ СЕ ЗАЛАГАЛИ ВИ КАО ПРЕДСЈЕДНИК СДС-А?

Залагао сам се и залажем се за реформисање Српске демократске странке, њену модернизацију када је ријеч о приступу бирачима и јавно појављивање, али с јасним и препознатљивим демократским, патриотским и конзервативиним курсом.

СДС се мора вратити поштовању изворних принципа, мора се држати свог статута и програма. Мора бити расадник демократске свијести код чланова, симпатизера и бирача. Бити примјер опхођења и политичке толеранције, чији чланови и функционери се уздржавају прејаких и грубих ријечи те олаких и нетачних квалификација. Видим је као странку споја искуства и младости, што у интеракцији даје знање и снагу политичарима средње генерације.

ДА ЛИ СТЕ ЗА ОПЦИЈУ ДА СТРАНКЕ ИЗ РС-А НАСТУПЕ ЗАЈЕДНИЧКИ НА ДРЖАВНОМ НИВОУ?

Наравно да требамо наступати заједно, посебно када је ријеч о питањима од велике важности за Републику Српску. Та сарадња не смије да се доводи у питање и мислим да је то јасно свим странкама из Републике Српске.

ПОДРЖАВАТЕ ЛИ ПУТ БИХ КА ЕУ И НАТО-У?

Често се овдје потенцира то питање на овај начин. Не знам зашто се пут у ЕУ спаја с уласком у НАТО, а то се ради само у Босни и Херцеговини. Нигдје не пише да морамо бити дио те алијансе да бисмо ушли у Европску унију. Став Републике Српске је јасан и то је једно од питања о којем постоји јединство у Републици Српској, а то је да ми не желимо бити дио НАТО пакта. Просто није важно шта је и колико је потписано и договорено, ко је то потписао и зашто, даље нико неће потписивати и оно што је потписано за Републику Српску нема важност.

Што се тиче Европске уније, тај пут је нешто о чему су сагласни скоро сви политички фактори у Босни и Херцеговини. Међутим, читам и то да смо ми земља у којој се ЕУ највише критикује и у њу највише сумња. Дакле, народ више не дијели превелики оптимизам и вјеру у интеграције, ту има одговорности и политичких елита у БиХ, али и саме Европске уније која се налази у некој врсти преиспитивања и реконструкције својих приоритета и даљњих корака.

КАКВУ САРАДЊУ И КОМУНИКАЦИЈУ ИМАТЕ С ЛИДЕРОМ СНСД-А И ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИМ ПРЕДСЈЕДНИШТВА БИХ МИЛОРАДОМ ДОДИКОМ?

Лично имам коректну сарадњу са скоро свим политичарима у Републици Српској, али и шире. С господином Додиком се дуго познајем, сарађивали смо и у времену када је он био предсједник Владе те предсједник Републике Српске. Што се тиче његовог посла у Сарајеву на мјесту члана Предсједништва БиХ, још увијек је рано за оцјене. Мислим да је на отварању ЕYОФ-а одржао један државнички говор, с јасним и квалитетним порукама. Нажалост, дочекан је звиждуцима и повицима и отишла је једна не потпуно лијепа слика из БиХ у свијет.

ПРЕМА ВАШЕМ МИШЉЕЊУ, РАДИ ЛИ ОН ДОБАР ПОСАО ЗА БИХ?

Он није сам БиХ. Да би се радиле добре ствари за БиХ и друга два члана Предсједништва се морају укључити и дати свој допринос да нађу елементарне тачке о којим се могу усагласити и да раде на провођењу тог договора.