Жалбено вијеће Међународног резидуалног механизма за кривичне судове (“Механизам”) заказало је изрицање пресуде по жалби у предмету Тужилац против Радована Караџића за сриједу, 20. марта 2019. у Хагу.

Радован Караџић се теретио по двије тачке за геноцид, по пет тачака за злочине против човјечности и по четири тачке за кршења закона и обичаја ратовања које су починиле српске снаге током оружаног сукоба у Босни и Херцеговини од 1992. до 1995.

Претресно вијеће је 24. марта 2016. прогласило Караџића кривим за геноцид на подручју Сребренице 1995. године и за прогон, истребљивање, убиство, депортацију, нехумана дјела (присилно премјештање), терорисање, противправне нападе на цивиле и узимање талаца. Ослобођен је кривице по оптужби за геноцид у другим општинама у БиХ, наведено је у саопштењу из Хага.

Претресно Вијеће је закључило да је Караџић починио те злочине путем учешћа у четири УЗП-а: с циљем да се босански Муслимани и босански Хрвати трајно уклоне с подручја у Босни и Херцеговини на која су босански Срби полагали право, и то чињењем злочина у општинама широм БиХ; с циљем ширења терора међу цивилним становништвом Сарајева провођењем кампање снајперског дјеловања и гранатирања цивилног становништва; са заједничким циљем да се припадници УН-а узму за таоце како би се НАТО присилио да се уздржи од ваздушних напада на војне циљеве босанских Срба; и с цијељм елиминисања босанских Муслимана из Сребренице у јулу 1995. године.

Претресно вијеће је Караџићу изрекло казну од 40 година затвора.

Након изрицања пресуде Претресног вијећа, и у складу с чланом 2 Прелазних одредби, Механизам је преузео надлежност у жалбеном поступку у предмету Тужилац против Радована Караџића. И Караџић и Тужилаштво су се жалили на пресуду Претресног вијећа и поднијели најаве жалбе 22. јула 2016., жалбене поднеске 5. децембра 2016., поднеске респондента 15. марта 2017., а реплике на поднеске респондента 6. априла 2017. Жалбени претрес одржан је 23. и 24. априла 2018. у огранку Механизма у Хагу.

Првобитна оптужница против Караџића потврђена је 25. јула 1995. Ухапшен је у Србији 21. јула 2008., и пребачен на МКСЈ 30. јула 2008. Суђење је почело 26. октобра 2009. и током њега је Претресно вијеће саслушало свједочење 586 свједока у судници.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име