Прослављени режисер Емир Кустурица изјавио је данас да Србија нема латински, антиимперијалистички занос и највише је трпјела због чињенице да су обавјештајне службе, углавном са Запада, пресјецале њен прогрес.

Кустурица је на конференцији за новинаре у Београду, уочи пројекције његовог филма “Пепе, један узвишени живот на Фесту, истакао да је бивши уругвајски предсједник Хосе Мухика урадио паметну ствар када је учинио “уступке сорошевској Америци”, која му је заузврат дозволила да развија економију.

– Дјелује као да је имао чаробни штапић, али Американцима није стало до крава, него до нафте. То је његова срећна околност. Да има нафту, то би Јенкији узели под своје, посебно послије Сирије, коју су изгубили, и Ирака, који полако губе, а он је успио да направи успјешан политички компромис у корист народа – рекао је Кустурица.

Мухика је, додао је Кустурица, признао геј бракове, легализовао употребу марихуане у сврху лијечења и тим “политичким маневрима купио Американце” и довео до повећања стопе привредног раста, а смањио сиромаштво са 22 на седам одсто, преносе београдски медији.

– У Уругвају је на најбољи начин учињен спој социјализма и капитализма – оцијенио је Кустурица.

Он је истакао да је историја Србије потпуно другачија и да је “највише трпјела због чињенице да су обавјештајне службе и са Истока и Запада, углавном са Запада, пресијецале њен прогрес”.

– Наша историја нема тај латински занос, антиимперијалистички. Тешко се може пронаћи стабилан период у нашој историји, а и ми смо на путу направили кућу, док је њихова кућа изван магистралног пута – оцијенио је Кустурица, издвојивши блаженопочившег патријарха Павла као једини узор који се може упоредити са Мухиком.

Кустурица је истакао да се Мухика жртвовао за своју нацију, а потекао је из уличне борбе за ту власт.

– У затвору је провео 13 година и једно вријеме је живио у јами, разговарајући с мравима. Изашао је из затвора када је пала хунта и наставио да се бави политиком на исти начин, али није имао оружје у руци. Садио је цвијеће и волио своју жену. Он је светац с пушком – рекао је Кустурица.

Прослављени редитељ примјећује да у Латинској Америци сада САД обнављају државне ударе, а Уругвај “још није на јеловнику”.

Говорећи о Фесту, Кустурица каже да је овај фестивал почетком седамдесетих година за њега био први сусрет са свјетском кинематографијом.

Кустурица ће од септембра у Монголији снимати филм “Бијели облак Џингис-кана”.