Њемачки “Фолксваген” одлучио је да нову фабрику гради у Србији, а први аутомобили из српског погона тог аутомобилског гиганта требало би да се појаве 2023. године, пишу “Вечерње новости”.

Лист наводи да се највећи произвођач возила на свијету за Србију одлучио у конкуренцији Румуније, Турске, Сјеверне Македоније и Бугарске, која је дуго била фаворит за добијање те инвестиције.

Како се наводи у тексту, очекивало се да ће Румунија и Бугарска, које су чланице ЕУ, најприје докопати нове инвестиције, а према шансама, иза њих је била Турска која је са 80 милиона становника велико тржиште.

“Новости” пишу да су перформансе српске економије, долазак готово свих најважнијих произвођача аутомобилских компонената, али и пријатељски односи државног руководства Србије са колегама из Њемачке “претегнули језичак на ваги у корист Србије”.

Лист наводи да би нова “Фолксвагенова” фабрика требало да има капацитет од 300.000 аутомобила годишње и да би српском извозу доприносила са 4,5 милијарди евра.

У Србији би требало да се производи пет модела из “Фолксвагенове”, “Шкодине” и “Сеатове” гаме, односно марки возила које су саставни дио њемачке фирме.

Према неким ранијим најавама из “Фолксвагена”, али и из Бугарске која се надала овом послу, инвестиција је вриједна око 1,4 милијарде евра, а планирано је да фабрика има 5.000 запослених, од чега чак 650 инжењера.

Лист додаје да је за изградњу фабрике битан фактор и то што Србија располаже са 10 одсто свјетских залиха литијума, од којих се праве батерије за електроаутомобиле.

Иако ће нова фабрика производити класичне аутомобиле, “Новости” пишу да ће сигурно бити организована и продукција електро-возила.