Добро избалансиран однос бактерија у цријевима дјелује позитивно и на ментално здравље, тврди се у најновијем америчком истраживању. С тим у вези главни савјет је да се за боље расположење пије више јогурта или других напитака са пробиотским дјеловањем.

Научници су открили да Лацтобациллус, која је најчешћа у пробиотичком јогурту, помаже код депресивног понашања код мишева. Вођа студије др Албан Готије, са медицинске школе при Универзитету Вирџинија, каже да је ово откриће велика нада, јер нећемо морати више да се замарамо са комплексним љековима и нуспојавама кад се можемо позабавити микробиомом, односно цријевном флором.

Да би дошли до овог сазнања научници су најприје анализирали микробиом цријева мишева прије и послије изложености стресу. Тим је утврдио да стрес доводи до губитка Лацтобациллуса, што на крају доводи до појаве симптома сличних депресији. Даља истраживања показала су да ниво Лацтобациллуса у цријеву утиче на ниво кинуренина, метаболита који су претходне студије повезале с развојем депресије.

У овој студији, када су висине Лацтобациллуса биле смањене, висина кинуренина је порасла, а то је довело до развоја симптома сличних депресији. Научници су тада стресираним мишевима промијенили исхрану и почели да им дају храну која садржи ову бактерију.

Практично говорећи, ово сазнање може да помогне и у лијечењу депресије код људи. Особе које пате од благог депресивног расположења требало би само да промијене начин исхране.

До сличних сазнања дошли су и истраживачи у студији спроведеној 2014. године. Они су сугерисали да пробиотици – који појачавају обиље добрих цријевних бактерија смањују анксиозност и стрес код одраслих особа, док је низак ниво Лацтобациллуса довео до депресивних симптома.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име