Рукотворине са Сокоца за купце у Америци (ВИДЕО)

0

Шездесетдеветогодишња Сокочанка Слободанка Бјековић већ десет година плете, хекла и везе одјевне предмете од вуне и памука за купце ван БиХ, а своје пензионерске дане уљепшава новим креацијама.

Слободанка плете од малих ногу – тај занат научила је од баке и мајке да би прекратила досаду током зимских дана у селу Читлуци, код Сокоца.

“Када сам отишла у пензију, почела сам интезивније да се бавим плетењем и хеклањем, јер не могу ни један тренутак да будем беспослена”, објашњава Бјековићева, која је ових дана своје ручне радове изложила на Осмомартовској изложби на Сокоцу.

Прво је почела да плете шешире за плажу на поклон драгим особама, а потом су стигле и прве наруџбе.

На наговор кћерке која живи у Новом Саду кренула је са плетењом купаћих костима од памучног конца који су привукли велику пажњу купаца на сајту – “Бода`с Цреатионс”, преко “ЕТСY портала”.

“Дошле су и прве наруџбе из иностранства, па је кћерка преузела рекламе и допреме, а ја сваки дан добијам нове инспирације за рад, тако да некада позитивно изненадим саму себе својом креацијом”, каже Слободанка за Срну.

Спојила је угодно са корисним, а помаже јој искуство у избору и складу боја које је стекла као трговац у продавници текстила, гдје је провела радни вијек.

Бјековићева, за коју у Удружењу грађана “Аурора” кажу да је “жена златних руку”, истиче да своје капе, шалове, рукавице, купаће костиме, шешире и друге плетене, хеклане и везене одјевне предмете продаје ван граница БиХ по повољнијим цијенама.

“Недавно сам купцу у Америци продала осам плетених капа, шал, неколико пари рукавица и задовољна сам, јер тамо једна капа кошта 34 евра, а овдје тешко могу да их продам и за дведесетак КМ”, наводи она.

Слободанкине рукотворине до сада су нашле купце у Грчкој, Аустралији, Хрватској, а највише у Америци, посебно у Аризони.

Бјековићева истиче да све одјевне предмете плете ручно од чистог памука и вуне које набавља у Новом Саду, што купци ван БиХ веома цијене.

Како је завршена зимска сезона, ускоро прелази на хеклање купаћих костима, блуза, шорцева и шешира за плажу.

“Ових дана плетем декице од беби-плишане вуне, које су посебно тражене због природног материјала, који не изазива алергије код најмлађих”, истиче она.

Бјековићева истиче да до сада није имала самосталних изложби, али је учестовала на групним са Секцијом за друштвену активност жена, која дјелује у оквиру соколачког Удружења грађана “Аурора”.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име