У поводу дана клуба и крсне славе, Сретења Господњег, Шаховски клуб „Гласинац“ данас je био организатор и домаћин 15. шаховског турнира. И ове године шаховски турнир је привукао велику пажњу шахиста из Републике Српске, Федерације БиХ и Србије, међу којима су били и носиоци највиших звања у овој древној игри. Јубиларни турнир окупио је 22 такмичара.

Према ријечима предсједника овог клуба Предрага Батинића, организовање турнира је традиционално и окупља велики број шахиста.

– Захваљујем се начелнику општине који је дошао да отвори наш турнир. Ми смо турнир организовали у девет кола, десет минута, паровање је компијутерско. У случају истог броја поена, појашњење и одлуку донијеће судије. Додијелићемо шест новчаних награда.

Судијску екипу сачињавају: Саша Косорић, Богдан Томић и Маринко Радовић.

– Данас смо угостили 22 такмичара којима желим фер и коректну борбу и нека најбољи побиједи – рекао је Батинић.

Након поздравних ријечи предсједника ШК“Гласинац“ упућених свих такмичарима, шаховски турнир отворио је начелник општине Соколац Милован Бјелица који је и почетним потезом, започео прву шаховску партију двојице „Грујића“.

– Хвала што сте ме позвали, желим добродошлицу учесницима на турниру који су дошли на Романију, на Соколац. Ово је петнаести по реду Сретењски турнир и има велику важност и јачину јер Соколац већ дужи временски период гаји шаховску традицију. Имали смо увијек добре играче, добре резултате и захваљујући Предрагу, Саши и другим ентузијастима из Сокоца, шах „живи“ и постоји. Још једанпут вас поздрављам, захваљујем се што сте ту у великом броју и овај турнир проглашавам отвореним – рекао је начелник општине Милован Бјелица.

Квалитетом партија и коректним односом, данашњи такмичари су још једном показали и доказали да је шах игра која завријеђује пажњу.

Побједник 15. Сретењског шаховског турнира у Сокоцу је ФИДЕ мајстор Владимир Билић из Вишеграда. Друго мјесто је заузео такође, ФИДЕ мајстор Срђан Злобец из Сарајева, трећи је био мајсторски кандидат Борис Попић из Пала. Четврто мјесто припало је домаћем кандидату ФИДЕ мајстору Предрагу Батинићу. Пети је био Невенко Медић из Пала, а шесто мјесто припало је Јову Јањићу из Источног Сарајева.

Побједницима турнира награде је уручио Миле Јанковић, предсједник Скупштине ШК “Гласинац“ из Сокоца.

На празник Сретења Господњег, давне 1994. године у Сокоцу је основан Шаховски клуб „Гласинац“ који данас броји око педесетак чланова.