Стигли су топлији дани, а с њима је почело и буђење природе.

Све то аутоматски повлачи за собом и почетак радова у башти, будући да након ниских температура и снијега треба направити добру припрему за надолазећи период.

Ниске температуре, снијег и лед замрзнули су тло, а долазак топлијих дана многе је пробудио из “зимског сна”. У кратком периоду потребно је добро размислити како средити башту, без обзира на то да ли се ради о балконском или дворишном простору.

Земљу треба припремити за садњу, коров треба почупати, пресадити собне биљке и све то прихранити.

Уређење травњака

Најбоље је да почнете уређење кошењем травњака, а одмах потом се посветите сређивању ограде. То је тек први корак јер слиједи прва прољећна прихрана травњака која ће му вратити прави сјај. Свакако, прихрану треба обавити користећи намјенска гнојива за травњаке. Гнојити треба више пута од краја марта и у ту сврху је најбоље користити специјална гнојива за травњаке. Та гнојива у свом саставу, осим основних елемената, имају и микроелементе неопходне за правилан развој трава.

Шарене саднице

Купите шарене саднице, које ће вашем дворишту дати посебан шарм, и одредите распоред како ћете их посадити. Посебно треба пазити на разлику између сезонског цвијећа које цвјета на љето или на јесен. За садњу не постоји тачан датум, али важно је напоменути да је ипак потребно да престану мразеви како садња не би била узалудна.

И док су за врт идеалне, петуније и сурфиније, на балкону ће се одлично уклопити пеларгоније и петуније, будући да имају више цвјетова од лишћа, али и бегоније, алије и гладиоле.

Једногодишње цвијеће

Треба завршити с припремом земљишта за садњу једногодишњег цвијећа. Оставити лијеху неколико седмица, а затим посијати отпорније врсте. Мање отпорне врсте треба посијати у заштићене просторе, као што су прозорске даске, пластеници и слично, гдје не може доћи до измрзавања. По престанку опасности од посљедњих мразева, извршите садњу у припремљене цвјетне гредице, тј. лијехе. Потом прихраните их минералним и другим гнојивима. Најсигурније је, ипак, набавити готов расад у специјалним радњама, јер тиме смањујете ризик при узгоју.

Простор за уживање

Од луксузних текстура до меканих пресвлака у дворишту, мјеста за забаву и сједење у дворишту овог прољећа треба да изгледају модерно, али и удобно. Направите свој кутак у којем ћете моћи да уживате с пријатељима или да уз звукове птица прочитате добру књигу.