Фото: Соколац-срце Романије

Први предсједник Републике Српске Радован Караџић није заговарао, ни подржавао, ни вршио злочине, већ је он историјска личност коју данашња пресуда Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Хагу шаље у легенду, изјавио је први предсједник Народне скупштине Српске Момчило Крајишник.

Он сматра да је другостепена пресуда Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Хагу којом је Караџић осуђен на доживотну казну затвора страшна и да она никоме неће донијети корист, а донијеће много штете у БиХ.

“Изненађује ме да ниједан дио његове жалбе није уважен. То је погубно. Имао сам оптимизам да ће Механизам показати више објективности и да ће имати храбрости да донесе одлуку која је адекватна. У данашњем времену, када је Хашки трибунал у питању, тешко је да дођемо до правде и истине”, изјавио је Крајишник Срни.

Крајишник је подсјетио да је и он актер скоро свих активности у којима је у рату учествовао Караџић, наглашавајући да може са сигурношћу да тврди да Караџић није ни заговарао, ни подржавао, нити вршио злочине.

“Караџић је историјска личност, а оваква пресуда га, у ствари, шаље у легенду. Тако је суђено – да без жртве нема ни славе”, истакао је Крајишник.

Међународни резидуални механизам за кривичне судове у Хагу изрекао је данас Караџићу другостепену пресуду којом га је осудио на казну доживотног затвора.

Другостепена пресуда изречена је након што су размотрене жалбе одбране и тужилаштва на првостепену, којом га је 2016. године Хашки трибунал осудио на 40 година затвора.