Фото: Независне новине

Истицање одређених дијелова лица може бити подједнако ефикасно као и скривање свега онога што не желимо да се примијети.

Управо због тога се користи хајлајтер, али и илуминатор и бронзер. Иако би се на први поглед могло закључити да су те три ријечи синоним за исту ствар, то није тачно.

Хајлајтер лицу даје сјај и свјежину. Ставља се на одређене дијелове лица како би се добио свјеж изглед – на врх јагодичних костију, око унутрашњег угла ока, испод обрва, по средини носа (ради ефекта сужавања), на централни дио чела или изнад средишњег дијела горње усне. Идеја која стоји иза хајлајтера је преламање свјетлости на одређеним дијеловима лица, што чини да оно изгледа млађе и свјежије.

Илуминатор, с друге стране, као што му име и сугерише, служи као посвјетљивач одређених дијелова лица. Њиме се одређени дијелови лица могу визуелно издужити, скратити или прекрити, баш као што то чине и коректори.

Вјешто одабран и стављен хајлајтер даће кожи сјај и свјежину. За то је, међутим, потребно испунити пар услова који се тичу правилног одабира и наношења.

По питању одабира најважнији критеријум је нијанса тена: на свијетлој кожи розе хајлајтери дјеловаће њежно и природно, а и кожа са жућкастим тоновима ће такође лијепо изгледати с розе тоновима. Златне нијансе изгледају лијепо на тамнијој и кожи маслинастог подтона.

Сврха хајлајтера је да изгледате свјеже и одморно, а не да шљаштите, па бирајте оне производе који ће кожи подарити дискретан и елегантан сјај
Наношење у 4. корака

1. корак

Нанесите течни пудер преко цијелог лица, а на предио испод очију ставите мало коректора за нијансу свјетлијег од боје пудера. Затим одаберите двије нијансе тамнији коректор од боје природног тена и нанесите га на јагодице, како бисте лицу дали контуре.

2. корак

Да би шминка остала на свом мјесту током цијелог дана, нанесите пудер у праху на предио испод очију, као и дуж носа, чела и браде.

3. корак

Хајлајтер нанесите на највише дијелове јагодица. За овај корак најбоље је користити лепезасту четкицу, а можете се послужити и оном за наношење руменила. Или једноставно изаберите хајлајтер у стику.

4. корак

Користећи мању четкицу или служећи се јагодицом кажипрста нанесите одабрани хајлајтер дуж капака, концентришући се на унутрашње углове ока и изнад обрве.