Фото: Независне новине

Путовања и обиласци свјетских метропола нас оплемењују јер упознајемо културе, традиције и обичаје других народа и ширимо своје видике.

Свако путовање је својеврсна авантура и незаборавно искуство, јер упознајемо нове хоризонте. Ријетко се кући враћамо исти јер нас већина путовања заувијек промијени, а на некима упознамо и пријатеље за цијели живот. Ова путовања су само нека од искустава за која се с правом каже “једном у животу”, јер се памте цијели живот.

Уганда: Шетња с горилама

Једна од најинтересантнијих туристичких понуда је шетња с горилама у Уганди. Наиме, посјетиоци зеленог Националног парка Бwинди, у којем живе планинске гориле, могу упознати ове харизматичне примате и уживати с њима у постоловини у срцу Африке.

Веома важну улогу у заштити ове врсте имају и локалне заједнице, које промјеном односа према овим животињама у великој мјери доприносе њиховој заштити и очувању.

Египат: Истраживање пирамида

Међу незаборавним искуствима које не би требало да пропустите је и обилазак пирамида у Гизи и Луксора, којег многи сматрају највећим музејом на отвореном, не само у Египту, него и цијелом свијету.

Гиза је чувена по једном од свјетских чуда – Кеопсовој, Кефреновој и Микериновој пирамиди са великом Сфингом.

У Луксору се налази познати храм из 1400. године п.н.е, који је био посвећен тријади богова Амону, Муту и Консу, те Музеј мумификације, у којем можете сазнати све о мумијама.

Монголија: Спавање у шатору

Посјета Монголији никада се не заборавља. Земља плавог неба гранични с Русијом на сјеверу и Кином на југу. Позната је по својим потоцима, високим планинама, таласастим пашњацима и пространим травнатим степама. Посебно незаборавно искуство је спавање у монголском шатору геру и јахање коња.

Гер је врста шатора који користе номадска племена у Азији. Овај најприроднији стан/шатор на земљи је преносив и лако се саставља и раставља. Гер се састоји од пребачених материјала преко структуре дрвених стубова и округлог прозора на врху, танких дрвених стубова и пода, зидова и ужади. Већина материјала који прекрива гер направљена је од животињске коже.

Вожња санкама с хаскијима

Једна од најљепших авантура на планети је и вожња санкама које вуку сибирски хаскији на Аљасци. Посебано незабораван је угођан када се возите санкама које вуку ови пси кроз ноћ, док у позадини посматрате аурору бореалис.

За одважније у понуди је годишња трка “Идитарод”, у којој екипе десетак дана показују снагу, издржљивост и упорност. “Идитарод” спада у најдуже и најтеже трке запрега паса на свијету и подразумијева вожњу од највећег града Енкориџа па све до града Нома.

Хаваји: Планинарење стрмим стијенама

Хаваји су познати по нестварним плажама и тропској клими и у мислима већине туриста савршено су мјесто за одмор.

Међутим, вријеме које проведете на Хавајима може бити испуњено бројним активностима, а најзанимљивије, мада и веома опасно, јесте планинарење у националном парку “Нā Пали Цоаст”. Поглед са дивљих стрмих стијена на непрегледно плаветнило не може се лако заборавити.

Сјеверна Канада: Упознавање са бијелим медвједом

Черчил је малена варош на обали Хадсоновог залива у канадској провинцији Манитоба. Ово мјесто требало би да убиљежите у вашу авантуристичку мапу, јер је једно од ријетких гдје можете заказати упознавање с поларним медвједима.

Спремите се за лутање леденим тундрама сјеверне Канаде, гдје ће вас сачекати водичи који познају природне резервате као свој длан.

Они ће вас одвести до поларних медвједа, али будите стрпљиви ако спавају, јер не желите да пробудите бијелог медвједа великог и до три метра.

Мачу Пикчу: Сусрет са древном цивилизацијом

Ако сте љубитељи јужнијих и топлијих авантура, из Канаде се спустите у Перу да бисте се поново уздигли до врха древне цивилизације, којој дугујемо захвалност за бројна открића. Укрцајте се на воз у мјесту Куско и изађите на 104. километру.

Одатле препјешачите наредних осам километара до рушевина Хуинаy Хуаyна, а потом крените ка сјеверу, према чувеним рушевинама, право кроз Капију сунца, до врха Мачу Пикчуа. Ако вам буде недостајао хотелски луксуз, можете га пронаћи у хотелу “Санцтуарy Лодге”, у нешто измијењеној, локалној варијанти.

Аргентина: Највећа громада леда на свијету

Ако желите да се спустите јужније, Аргентина је још једна опција која ће вас оставити без даха. Међутим, не рачунајте на вреле ритмове танга или сунчане улице Буенос Ајреса. Најбоље чувана аргентинска тајна, знана правим авантуристима, носи назив Перито Морено.

У питању је глечер висок 61 метар, највећа громада леда на свијету која се не налази на Антарктику. Смјештен између сњежних врхова Анда и степских предјела Патагоније, овај ледени бријег заиста ће вас оставити без даха.

Кина: Крстарење ријеком Јангценгјанг

Осамнаестодневно крстарење великом кинеском ријеком Јангценгјанг с правом се налази на овој листи.

Ријечни пут од Пекинга до Шангаја представља невјероватно искуство и један је од најбољих начина да упознате разноликости Кине.

Обилазак Yангтзе Горгеса величанствен је доживљај па не чуди што тај предио носи ознаку ААААА, највеће одликовање које даје кинеска туристичка организација.

Енглеска: Пјешачење стазама Самерсета

За оне који воле шетње прави рај на земљи представљаће пјешачка тура прелијепим стазама грофовије Самерсет на југозападу Енглеске.

Самерсет је рурална грофовија у којој је пољопривреда доминантна активност. Крајолици су дијелом равничарски, а дијелом благо брдовити. Самерсет је познат по сточарству, производњи јабука и сира чедар.

У грофовији се налазе Национални парк Ексмур и град-споменик свјетске баштине УНЕСЦО Бат. Шетњом кроз предивне крајолике одморићете и мозак и душу, а додатни угођај добићете на паузама за чај уз укусни специјалитет комисброт.