Фото: Pixabay

Званично је стигло пролеће. Време је да се вратите баштованству. Овај месец у башти можете да посејете: грашак, шаргарепу, лук, салату и празилук. Расадите блитву, купус, карфиол, келерабу.

У другој половини априла можете да посадите парадајз и паприку, кромпир, целер, пасуљ, цвеклу…

У априлу се из повртњака може брати спанаћ, салата, ротквице, млади лук… Крајем априла можете да посејете и лубеницу и дињу, мада их ипак једно време штитите најлоном од хладног времена.

Април је месец када се орезују малине и купине, али и када се винова лоза везује. Најбоље би било да воћњак и виноград поспете азотним ђубривом.

Цвеће у априлу

Април је месец у којем се сеју скоро све врсте цвећа. Средите леје тако што ћете их очистити од лишћа и сасушених гранчица, а потом прекопати. Вишегодишње цвеће окопајте и прихраните ђубривом.

Овај месец посадите луковице. Ако волите гладиоле које ће цветати од јуна до септембра, сада их посадите.

Када садите луковице имајте у виду да оне морају добро да се укопају у земљу како не би дошло до смрзавања луковице или механичког оштећења приликом окопавања. Кад једном већ посадите луковице, морате редовно да их заливате како се не би осушиле.

Јагоде окопајте, одстраните им сасушене листове, а потом их прихраните. Ако имају довољно сунца, ускоро ће почети да цветају.

Овај месец садите и ово цвеће:

Дан и ноћ

Могу да се саде директно у земљу или у саксије. Ово цвеће се често сади у касну јесен јер добро подноси хладноћу, али ако га посадите сада до јуна ћете уживати у његовим дивним цветовима.

Лобелија

Богата плавим и ситним цветом, ова биљка воли сеновите делове врта. Сеје се директно у саксију и веома брзо напредује.

Цинија

Цвеће које неодољиво подсећа на хризантеме сеје се у априлу. Можете је сејати директно у леје, а ускоро ћете добити лепе цветове. Цинија воли пуно сунца, а у народу је позната под називом “лепи човек”.

Кадифа

Омиљено цвеће наших бака се сеје у првим даним априла. Веома се добро прима па ћете ускоро уживати у првим листићима ове захвалне биљке. Цвета током целог лета и не захтева претерану негу.