Фото: Pixabay

Др. Ранко Рајевић, дефектолог и практичар нам говори о томе како дозвољавањем појединих активности свом детету онемогућавамо његов правилан развој.

Најчешће проблеме који родитељи наводе су развој говора, послушност и напредак. Родитељи су углавном окупирани свакодневним активностима детета и нису свесни њихових могућности и потенцијала. Сваки родитељ жели да његово дете буде срећно, самостално, прихваћено и успешно. Водећи се овим приоритетима долазимо до поделе одговорности.

Свако дете зависно од узраста мора имати неке границе. Оно захваљујући њима ће бити сигурно, али ће научити да брине о себи и својој околини. Границе постављамо на основу његових могућности и тако добијају шансу да искористе своје потенцијале. Да би оно поштовало постављене границе родитељ му мора бити ауторитет.

Ауторитет се постаје тако што и сами верујете у одлуке које доносите, да сте доследни и истрајни. Наравно да сваки родитељ преиспитује своје одлуке, то је добар пут ка добром родитељу.

Шта подразумева добар родитељ. Да бисте били добар родитељ морате некада радити и оне ствари за које знате да не пријају вашем детету али да ће му то у животу користити. Ако стално идемо за децом и склањамо ствари, ако их опомињемо за нешто све време и они никада не послушају, онда нисмо добар модел.

У почетку морате помагати детету да скупи играчке али како је оно веће ваша помоћ треба да буде све мања и тако за све. Потребно је да научимо дете од мален ада има своје обавезе и да их савесно ради, јер ако тако не буде у животу биће му живот само тежи, а ниједан родитељ то не жели.

Правило које помаже да постанете добар модел родитеља, да успоставите поштовање и ауторитет, зове се Три пута.

Ако дете не реагује на забране или неке једноставне налоге, дођи, узми, немој, онда га једном позовете и мало сачекате да вас чује, али не предуге, ако не реагује ни тада поновите уз благи додир руке, а ко и тада не реагује, одете до њега и то нешто урадите заједно. Тако ће дете схватити шта ваш налог заправо значи.

Никада не смете одустати од свог налога детету било то да ли ћете га сами урадити или одустанете, дете више неће повезивати налог са активности и постаће непослушно. Када се ради о акцијама детета које угрожавају његову сигурност морате одмах реаговати, не смете му остављати простора.

Треће правило говори о томе да многи родитељи имају страх да ако постављају границе и намећу правила детету, да ће оно то схватити да их не воле. Неопходно је да сами верујете у своје границе и одлуке и да се не колебате јер деца то осећају.

Када детету кажемо НЕ, оно мора бити праћено и одређеном гестикулацијом. Сваку забрану му треба образложити у складу са узрастом. Ако је почело да плаче сачекати да се смири. Свако НЕ до краја треба да осатне не, без смешка или било ког вида попуштања. Морате бити доследни.