Фото: www.trebinje059.com

У оквиру годишњег плана за 2019. годину, ШГ „Романија“ Соколац, требало би да почне сутра,10.априла, прољећну акцију пошумљавања. Основни циљ акције јесте повећање површина под шумама и обогаћивање општекорисних функција шума.

Према ријечима техничког директора овог газдинства Страхиње Башевића укупна вриједност пошумљавања износиће око 53.000 КМ.

– Планирано је да се засади 56.750 садница смрче на 25.000 хектара површине. Пошумљавање ће се вршити на подручју Радне јединице „Соколац“, на локалитету Озерковићи, са 32.000 садница смрче, док ће се у оквиру Радне јединице „Студена гора“, на локалитету Шенковићи, засадити 13.000 садница. На локалитетима Малуш и Лабун, које покрива Радна јединица „Палеж“ планирано је да се засади 5.000 садница, а на локалитету Гареж, у оквиру Радне јединице „Каљина“ 3.000. Такође, на подручју Источног Старог Града извршиће се пошумљавање са 3.750 садница. Као и претходних година, саднице су провјереног квалитета, из Центра за сјеменско – расадничку производњу Добој – казао је Башевић.

Он је напоменуо да ће се пошумљавање обављати са властитом радном снагом.

– Размотрићемо захтјев средњошколаца, који су изразили жељу да се прикључе овој акцији у циљу прикупљања новчаних средстава за одлазак на екскурзију. Прошле године, остварили смо добру сарадњу са Средњошколским центром „Василије Острошки“ Соколац, на обострано задовољство – додао је технички директор у ШГ „Романија“ Соколац.

Сљедећа акција пошумљавања, према плану и програму, требало би да буде организована на јесен ове године.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.