Усвојен Нацрт ребаланса буџета општине Соколац за 2019. годину (ВИДЕО)

20. редовна сједница Скупштине општине Соколац

0
Фото: Бојана Арбиња

Двадесета редовна сједница Скупштине општине Соколац окупила је одборнике који су расправљали о десет тачака дневног реда. Са 12 гласова за и 7 уздржаних изгласан је Нацрт Ребаланса буџета општине Соколац за 2019. годину, Нацрт Одлуке о усвајању Ребаланса, те Нацрт Одлуке о измјени Одлуке о извршењу буџета за ову годину.

Једногласно је изгласан приједлог Одлуке о допунским правима породица погинулих бораца, ратних војних инвалида и демобилисаних бораца.

Опозиција је оштро критиковала нова задужења општине Соколац, наводећи аргументе, да не постоји ниједан капитални пројекат који опрвдава кредитна задужења у прошлој и овој години. Испред клуба одборника СНСД-а Мирко Чоловић затражио је образложења, на шта је све новац утрошен. Коментаришући одлуку везану за допунска права борачке популације одборник Чоловић је критиковао нередовно исплаћивање накнада по различитим основама, на које ова категорија има право.

Фото: Бојана Арбиња

– Захтјевам да се на некој од наредних скупштина достави податак колика су дуговања општине Соколац према борачкој популацији, колико чланова породица погинулих бораца још чека на запослење и кад ће се обавезе према њима испунити, навео је Чоловић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица изразио је задовољство јер је изгласан Нацрт Ребаланса буджета општине Соколац за 2019. годину, уз напомену да није било великих одступања од претходно усвојених одлука.

– Извршили смо ребаланс буџета који је Нацртом утврђен у износу од 14.295.303 КМ. Нацрт ће се уредно доставити Министарству финансија Републике Српске које ће дати даље препоруке о којима ће се одборници изјашњавати на наредној Скупштини општине Соколац. Износ у вриједности од око 5,5 милиона емитованих обвезница распоређен је за измиривање обавеза из ранијег периода. Предложио сам и заказивање двије тематске сједнице у нареном периоду. Једна ће бити посвећена оцјени стања борачке популације на подручју наше локалне заједнице, а друга ће се бавити стањем привреде на подручју наше општине, за период од 2012. године, па до данас, казао је Бјелица.

Одборници су једногласно изгласали приједлог Одлуке о допунским правима породица погинулих бораца, ратних војних инвалида и демобилисаних бораца. Извјестилац одлуке, Љиљана Дамјановић, начелник Одјељења за општу управу, нагласила је да је постојећа одлука била на снази од 2013. године, те да су се посветили базичним проблемима који се тичу борачке популације и њихових права.

Фото: Бојана Арбиња

– Имали смо састанак са Комисијом за допунска права, чији су чланови из свих организација проистеклих из посљедњег Одбрамбено – отаџбинског рата. Установили смо низ закључака који су захтијевали доношење нове одлуке која, умјесто претходних девет права има четири јасно дефинисана права ове популације. Највећи број захтјева који нам пристижу односе се на трошкове зa сахране и лијечење, њих од 100 до 120 по комисији. Рјешавање истих и даље ће да буде предмет остваривања допунских права. Новом одлуком утврђен је већи новчани лимит обзиром да су трошкови живота данас већи у односу на 2013.годину, када смо доносили ову одлуку, те он сада износи 260 КМ, умјесто 180КМ. Сви они који имаји примања мања од 260КМ по члану домаћинства имају право да поднесу захтјев за свако од права дефинисаних Одлуком. Новитет је то што се лимит не односи на породице погинулих бораца. Дакле, уколико испуњавају остале услове из Одлуке могу поднијети захтјев, без обзира на висину мјесечних примања. Подсјећамо да се ранијом одлуком лимит односио и на породице погинулих бораца, ратних војних инвалида и демобилисаних бораца, образложила је Дамјановић.

На данашњој сједници једногласно је усвојен Приједлог одлуке о висини просјечне коначне грађевинске цијене 1м² корисне површине стамбеног и пословног простора на подручју општине Соколац, те Приједлог Програма одржавања, заштите и реконструкције локалних и некатегорисаних путева и улица на подручју наше локалне заједнице у 2019. години, за коју је гласало 13 одборника. Планирана средства за реконструкцију локалних путева у овој години износе око 60 000 КМ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име