Саобраћај се на путевима у Републици Српској и Федерацији БиХ одвија по мјестимично мокрим и клизавим коловозима, а из Ауто-мото савеза Републике Српске савјетују опрезну вожњу прилагођењу стању и условима на путу, те подсјећају возаче да је посједовање зимске опреме обавезно до 15. априла.

У току су радови на постављању интелигентних транспортних система /ИТС/ на ауто-путу Градишка-Бањалука, због чега је измијењен режим одвијања саобраћаја, уз привремено постављену сигнализацију.

На истом ауто-путу, због изградње наплатних станица у Чатрњи, измијењен је режим одвијања саобраћаја /саобраћај се одвија двосмјерно/.

У току су радови на изградњи и провођењу привременог система наплате путарине на ауто-путу “9. јануар” Бањалука-Добој, на петљи Маховљани, због чега је на овом локалитету измијењен режим одвијања саобраћаја, па возаче из АМС упозоравају да возе опрезније и поштују привремено постављену саобраћајну сигнализацију.

Због деминирања на локацијама Клакари Доњи осам, 13 и 14, општина Брод, најављене су привремене обуставе саобраћаја на дионици магистралног пута Брод-Оџаку у времену од 8.00 до 15.00 часова, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

Измијењен је режим у одвијању саобраћај на дионици магистралног пута Модрича један-Модрича два, као и на дионици регионалног пута Бушлетић-Модрича два, због изградње кружне раскрснице на споју тих путева и Таревачке улице.

Дионица Модрича два-граница Републике Српске /Ждребан/ затворена је за саобраћај у зони извођења радова, а возила се преусмјеравају кроз улице војводе Путника и Доситеја Обрадовића.

У току је реконструкција водоводне мреже на дионици магистралног пута Билећа-Подосоје, због чега је измијењен режим одвијања саобраћаја, уз привремено постављену сигнализацију.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/ забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

Због санације одрона на дионици магистралног пута Карановац-Црна Ријека у мјесту Дабрац саобраћај се одвија наизмјенично једном траком.

На дионици магистралног пута Клашнице два-Шарговац због изградње прикључне саобраћајнице за насеље Залужани саобраћа се једном траком.

Због оштећења надвожњака код “НИС петрол” пумпе у Трну, саобраћај се преко надвожњака одвија једном траком, док теретна возила не саобраћају.

Због радова на дионици магистралног пута Бањалука /Ребровац/-Челинац саобраћај се одвија наизмјенично једном траком.

Због изградње моста преко ријеке Врбање у Челинцу, измијењен је режим у одвијању саобраћаја на дионици магистралног пута Челинац-Котор Варош.

У току је изградња тротоара на регионалном путу Дервиши-Клашнице два, због чега је измијењен режим одвијања саобраћаја.

Због санације клизишта измијењен је режим саобраћаја на дионици регионалног пута Митровићи-граница Републике Српске /Присика/.

На дионици регионалног пута Обудовац-Лончари најављене су измјене у одвијању саобраћаја због изградње пјешачке стазе.

Због активираних клизишта, једном траком наизмјенично саобраћа се на регионалним путевима Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево, Укрина-Горња Вијака и Лопаре /Мачковац/-Челић, због појаве клизишта у рејону Челића.

На регионалном путу Братунац три-Дрињача од поноћи до 7.00 и од 16.00 часова до поноћи на снази је забрана саобраћаја за теретна возила тежам од три и по тоне и аутобусе класе “М3” због санације клизишта.

Ова забрана не односи се на аутобусе “Дринатранса” Зворник, који саобраћају на редовним линијама Зелиња-Зворник, Братунац-Полом-Зворник, Братунац-Полом-Бијељина и Полом-Братунац.

На регионалном путу Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила је преусмјерен на правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

И на правцима Шамац-Домаљевац /ФБиХ/ и Теслић-Каруше /ФБиХ/ саобраћа се спорије због радова на тим путевима.

На магистралном путу Нови Травник-Бугојно обустављен је саобраћај за путничка возила због реконструкције моста на улазу у Бугојно.

За вријеме радова путничка возила користе алтернативни правац кроз насеља Кула и Кандија.

Теретна возила тежа од седам тона укупне масе, као и до сада, користиће путни правац Травник-Доњи Вакуф-Бугојно.

Због радова у тунелу “Врандук два”, на магистралном путу Зеница-Немила саобраћа се једном траком наизмјенично.

Током дана због појачане фреквенције возила на овој дионици формирају се дужу колоне возила у оба смјера.

На раскрсници магистралних путева у Тасовчићима у току је изградња кружног тока, због чега се саобраћа спорије, уз обавезно поштовање привремено постављене сигнализације.

Због радова успорено се саобраћа и на правцима Семизовац-Вогошћа, на улазу у Вогошћу, као и на дијелу магистрале који пролази кроз Неум.

На граничним прелазима у БиХ задржавања нису дужа од 30 минута.

Због радова у Хрватској, затворени су гранични прелази Иваница-Горњи Бргат и Нови Град-Двор, гдје је за вријеме обуставе, омогућен прелазак пјешака и бициклиста.

Због безбједносних разлога обустављен је саобраћај за теретна возила и аутобусе на граничном прелазу Брчко-Гуња.

Ауто-мото савез Републике Српске пустио је у рад видео-камере на граничним прелазима Нови Град и Козарска Дубица, чиме је возачима омогућено да се путем интернет станице www.амс-рс.цом или мобилне андроид апликације АМС Републике Српске упознају о стању саобраћаја на тим граничним прелазима.

Возачи који крећу на пут ван граница БиХ имају могућност да провјере тренутно стање саобраћаја на 10 граничних прелаза – Градишка, Градина, Нови Град, Козарска Дубица, Рача, Павловића мост, Зупци, Брод, Шепак и Каракај.

АМС Републике Српске позива возаче да, прије поласка на путовање ван БиХ преко тих граничних прелаза, провјере тренутно стање саобраћаја и у случају гужви одаберу други најближи гранични прелаз.