Фото: Klix

Укупно је 277 људи погинуло у саобраћајним незгодама на путевима у Босни и Херцеговини током прошле године. Сваки дан на нашим путевима било је у просјеку стотину саобраћајних незгода.

Тако су, по подацима БИХАМК-а, током прошле године забиљежене 36.672 саобраћајне несреће. У 7.494 незгоде било је погинулих и повријеђених, те 29.178 саобраћајних незгода са материјалном штетом.

– Стање друмског саобраћаја и даље је незадовољавајуће и налазимо се на самом врху љествице по смртности у саобраћају. Тако је током протекле године стопа смртности у БиХ износила 72 погинуле особе на милион становника, што је далеко испод просјека ЕУ – 49 погинулих на милион становника – оценили су у БИХАМК-у.

Велики број саобраћајних незгода на нашим путевима, између осталог, резултат је непоштивања саобраћајних правила и прописа, као и ниског нивоа саобраћајне културе већег броја учесника у саобраћају.

Непрописна брзина и брзина неприлагођена условима на путевима су један од најчешћих узрочника изазивања саобраћајних незгода (око 24,3 одсто).

Слиједе саобраћајне незгоде настале под утицајем алкохола и других опојних средстава, затим незгоде које су резултат радњи возилом у саобраћају, те остали узроци који подразумијевају непоштивање саобраћајне сигнализације, неповољне услове на путу…

Највећи број саобраћајних незгода забиљежен је на улицама у насељу (37,44 одсто), а затим на магистралним путевима (29,9 одсто), онда слиједе локални (18,35), па регионални путеви (9,88 одсто).